BUDŽET REPUBLIKE SRPSKE ZA 2022: Nisu predviđena sredstva za obnavljanje VRS i UIO

Kako je navela, najveća povećanja biće izdvojena za plate zaposlenih u institucijama koje su budžetski korisnici. Kazala je i da će ukupna stopa doprinosa na plate biti smanjena na 31%.

Topli obrok i regres nisu predviđeni za zaposlene u javnoj upravi, jer bi to, prema riječima ministrice financija, koštalo 150 miliona maraka.

U budžetu za narednu godinu nisu predviđena sredstva za finansiranje institucija koje bi, kako to uporno najavljuje Milorad Dodik, trebale promijeniti nadležnost i sa državnog nivoa biti prenesene u nadležnost Republike Srpske.

Podsjetimo, član Predsjedništva BiH govorio je o formiranju vojske, Upravi za indirektno oporezivanje, bezbjednosnim i obavještajnim agencijama, pravosudnim institucijama i zaposlenim u njima. narednu godinu “takve stavke nisu predviđene pošto one i ne postoje”.

No, dodala je, “iako budžetom nismo planiralli (finansiranje insitucija koje će sa državnog biti premještene na nivo Republike Srpske), ali smo ostavili određene rezerve na određenim pozicijama, ako dođe do određenih stvari koje moramo finansirati iz tih oblasti, naravno da smo spremni za to”.

Na kojim “određenim pozicijama” se planiraju budžetska izdvajanja ako “dođe do određenih stvari”, ministrica Vidović nije precizirala.

Izvor: 6yka, Foto: Društvene mreže

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top