ORBAN O MRAČNOJ BUDUĆNOSTI EVROPE: ‘Ulazimo u novo doba, ovaj put bez rukavica‘

Predsjednik Vlade Republike Mađarske Viktor Orbán objavio je u ponedjeljak na službenoj stranici Ureda premijera tekst o njemačkoj kancelarki na odlasku Angeli Merkel.

– Angela Merkel 8. prosinca prestaje biti njemačka kancelarka. Dio života žitelja srednje Europe otići će s njom – stoji u naslovu Orbánovog teksta koji nosi nadnaslov “Samizdat br. 14”.

Samizdat je inače ruska kratica koja je 1960-ih godina označivala umnožavane strojne prijepise tekstova koje u SSSR-u nije propuštala cenzura. Danas se taj izraz koristi i za samostalno izdavanje određenih djela, o vlastitom trošku.

– Mi smo je razumjeli i ona je razumjela nas. Sovjetska invazija, komunistička diktatura, otpor i narodni pokreti 1988. i 1989., pobjeda, sloboda, ponovno ujedinjene i osnivač nove države, Helmut Kohl, kancelar – napisao je mađarski premijer.

– Budući da sam 1998. godine bio mađarski premijer, imao sam priliku na nekoliko mjeseci obnašati političku dužnost u isto vrijeme kada je njemački kancelar bio Helmut Kohl, moj dragi, stari prijatelj, kršćanski brat te predani zaštitnik Srednjeeuropljana – nastavio je.

– Godinama smo Merkel i ja trpjeli teškoće jer smo bili u opoziciji. Prvo je ona postala kancelarka, a onda smo se mi pet godina poslije toga vratili na vlast. Upravljali smo financijskom krizom 2010. godine, bili smo partneri u borbi da Europsku uniju održimo na okupu i zajedno smo bespomoćno i beznadno gledali izbijanje europske tragedije, rusko-ukrajinskog rata – dodao je.

– Lojalni i disciplinirani Nijemci te buntovni i nesmotreni Mađari zajedno su se borili za isti cilj, Europu u kojoj će se sve nacije osjećati kao kod kuće – ustvrdio je.

– A onda ruptura, ili bolje rečeno fraktura, otvorena fraktura 2015. godine, invazija migranata. Ozljeda nakon koje se sportaš više nikad neće kretati kao prije. On ide na rehabilitaciju, trudi se, muči se, ali više iz časti. On zna, a nakon nekog vremena si i prizna, da više ne može povratiti staru formu – napisao je Orbán.

– Migrantska je kriza sama po sebi bila velik test. Postala je Rubikon jer je pokazala duboke filozofske, političke i emotivne razlike između nas u poimanju nacija, slobode i uloge Njemačke – nastavio je.

– Otkrila je da je Mađarima i drugim žiteljima srednje Europe domovina ključna. Nacija je ishodište, a da bez patriotizma ne može biti zdravog emotivnog života. Ispada da su se Nijemci priklonili drugom razvojnom putu europske civilizacije, da idu ka tome da budu postkršćanska i postnacionalna država – dodao je.

– Mi Mađari razumijemo da Nijemci to ne smatraju problemom. Oni to ne smatraju civilizacijskom bolesti koju treba izliječiti, nego to smatraju prirodnim, poželjnim, pa čak i moralno superiornijim ishodom. Tkanina Europske unije bila se tada razdvajala po šavu i nije bilo načina da se to spriječi. Migracije, spol, federalizirana Unija, germanizacija Europe. Obnavljanje europske suradnje zahtijevat će nadljudske napore u post-Merkel eri – ustvrdio je.

– Je li Angela Merkel otvorila vrata nevolji? Ili je, baš suprotno, pokušala zauzeti čvrst stav, ali je na koncu podlegla pritisku s ljevice te se maknula u stranu? Danas ne znamo odgovor na to pitanje – napisao je.

– Gledajući na proimigracijsku, pro-rodnu, federalističku, pronjemačku agendu nove njemačke krajnje lijeve vlade, na misterij Merkel moguće je dati oba odgovora. Vrijeme će pokazati. Jedino za čime žalim, kao bivši borac, je to da nama, svojim kolegama, njezino životno djelo i 16 godina na čelu njemačke vlade nisu dali odgovore. Jedna je stvar sigurna: era dvosmislenosti, prikrivene politike i vrludanja završilo je s Merkel. U novo doba ulazimo bez rukavica – zaključio je Orbán.

Izvor: Jutarnji list, Foto: Printscreen YouTube / EU Debates | eudebates.tv

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top