RAZGOVOR PUTIN-BAJDEN: Dogovorili se da dogovora nema

Predsednici Rusije i Sjedinjenih Američkih Država Vladimir Putin i Džozef Bajden danas su dva sata razgovarali posredstvom video veze, a za sada ni iz Moskve, ni iz Vašingtona nema informacija o detaljima razgovora.

Uoči razgovora obe strane su upozoravale da ne treba očekivati značajne rezultate, ali su iz Moskve poručili da je razgovor potreban nakon što su tenzije u Evropi izuzetno povećane.

Putin je pre nekoliko dana rekao da Rusija traži pismene garancije da se NATO više neće širiti na istok, misleći pre svega na Ukrajinu, na šta je iz Vašingtona poručeno da Kijev ima suvereno pravo da donese odluku i da to svi treba da poštuju.

Današnji razgovor Putina i Bajdena održan je posredstvom specijalnog video linka, koji se nikada ranije nije koristio, preneo je Tass.

U prvih nekoliko minta, koji su mogli da se prate, lideri dve supersile su se prijateljski pozdravili, a potom su dva sata razgovarali „iza zatvorenih vrata“.

Putin i Bajden su se prethodno sastali u junu u Švajcarskoj, ali su se u malo čemu usaglasili, osim što je dogovoreno da obe zemlje vrate ambasadore i da počne dijalog o kontroli atomskog naoružanja.

Bela kuća je danas saopštila da je Bajden u ponedeljak uveče razgovarao sa liderima Velike Britanije, Francuske, Nemačke i Italije i dogovorili su zajedničku strategiju „da ruskoj ekonomiji nanesu ogromnu štetu“, ukoliko ruska vojska uđe u Ukrajinu.

Najavljeno je da će Bajden posle dijaloga sa Putinom večeras ponovo razgovarati sa Emanuelom Makronom, odlazećom nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i premijerima Italije i Velike Britanije Mariom Dragijem i Borisom Džonsonom.

Izvor: Danas, Foto: Printscreen YouTube / TODAY

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top