EU I SAD OSUDILE NEGIRANJE RAČKA Vulin odgovorio: Možda mi saobraćajna nesreća okonča život!

Evropska unija i Sjedinjene Američke Države osudile su negiranje masakra nad albanskim civilima u selu Račak na Kosovu 1999. godine, ukazujući na to da je ovaj zločin “dobro dokumentovan”, piše Radio Slobodna Evropa. Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin na to kaže da je njihova želja da on ne bude u Vladi Srbije.

„Vlasti u regionu bi trebalo da rade na istinskom određivanju prema prošlosti iz poštovanja prema žrtvama. Na sudovima je da utvrde da li određene izjave predstavljaju krivična dela. Kazna mora biti proporcionalna i mora uzeti u obzir sve elemente slučaja“, saopštio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) portparol EU Peter Stano.

On je tako odgovorio na negiranje masakra albanskih civila od strane ministra Vulina, prilikom njegove posete filmskoj ekipi koja u okolini Niša snima film o dešavanjima u Račku u januaru 1999. godine.

„Možda će EU i SAD konačno uspeti da me smene iz Vlade Srbije, možda će im se ispuniti želja da me ne bude u nekoj sledećoj vladi, možda neka zgodna saobraćajna nesreća okonča i moj život, ali ništa ne može da se uradi, a da istina o Račku ne postane vidljiva i dokazana, ništa ne može da se uradi, a da istina o Račku i izmišljenom povodu za NATO agresiju ne bude ispričana“, rekao je Vulin, navodi se u saopštenju MUP-a.

Masakr u Račku 1999. godine bio je uvod u bombardovanje SR Jugoslavije. Pred Haškim tribunalom utvrđeno da je u tom selu ubijeno 45 civila albanske nacionalnosti, među kojima su žene i deca, kao i da je većina ubijena iz blizine.

Izvor: N1
Foto: Printscreen YouTube / MUP Republike Srbije

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top