BEOGRAD: Uništeni murali Ratku Mladiću i Draži Mihailoviću

Grupa nepoznatih autora uništila je mural posvećen osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću u Njegoševoj ulici u Beogradu.

Mural, koji pet meseci stoji na fasadi jedne stambene zgrade u širem centru glavnog grada Srbije, osvanuo je 20. decembra išaran crnom bojom. Uklonjene su i zastave Srbije koje su bile okačene na zidu pored murala.

Tom prilikom, uništen je i mural četničkom komandantu iz Drugog svetskog rata Draži Mihailoviću koji je oslikan tik do Mladićevog.

Grupa autora nije ostavila nikakav potpis ili poruku.

Od kako su nepoznati autori oslikali mural sa likom Ratka Mladića u julu 2021. godine, građani su ga više puta polivali bojom i šarali, ali je on u roku od nekoliko sati vraćan u prvobitno stanje, pošto je mural premazan specijalnim lakom koji omogućava lako čišćenje.

Uz to, desničarske grupe su organizovale i dežurstva kako bi čuvale mural.
Beogradska opština Vračar, na čijoj teritoriji se nalazi zgrada sa muralom Ratka Mladića, objavila je 9. decembra da je, u skladu sa propisima, uklonila mural na zahtev stanara zgrade. Međutim, mural je za manje od pola sata ponovo vraćen u prvobitno stanje. Kao i više puta do sada očistila ga je grupa nepoznatih mladića.

Izvor: Radio Slobodna Evropa, Foto: Društvene mreže

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top