VIOLA FON KRAMON: U Srbiji organizovati suđenje zbog robova u Linglongu i trgovine ljudima

Poslanica Evropskog parlamenta iz redova Zelenih, Viola fon Kramon, rekla je za dnevni list “Nova” da je neophodan sudski epilog zbog svega što je viđeno u kineskoj kompaniji Linglong, uz napomenu da su evroposlanici bili zgroženi događajima u Zrenjaninu. Nakon usvajanja rezolucije o Srbiji u EP, ona je pozvala šefa srpske države, Aleksandra Vučića, da smiri tenzije u Srbiji i da pozove na otvoreni dijalog sve političke partije.

Rezolucija o Srbiji usvojena je u Evropskom parlamentu sa 586 glasova ZA, 53 protiv, i 44 uzdržanih.

Kako je ranije objavio portal Nova.rs, zajednički predlog Rezolucije u EP potpisali su poslaničke grupe Renew Europe (“Obnoviti Evropu/liberali), Zeleni, poslanička grupa S&D (socijaldemokrate), predstavnici Levica. Za razliku od prethodnih slučajeva, iza dokumenta su ovog puta stali i predstavnici Evropske narodne partije (EPP) koja je u prošlosti gajila bliske odnose sa Srpskom naprednom strankom, koja je ujedno i njihov pridruženi član.

Viola fon Kramon ističe da je svrha ove rezolucije da skrene pažnju srpskoj vlasti kako je potreban sudski epilog slučaja „Linglong“.

„Ovo bi trebalo da podseti srpsku vlast da je priči o Linglongu potreban sudski epilog, jer je težina slučaja ukazivala i na prinudni rad i na trgovinu ljudima. Ovim smo se uverili sve da su i Linglong i ekološki protesti na našem radaru i da Evropska komisija mora da uzme sve ovo u obzir pri izradi svog izveštaja o napretku Srbije i tokom redovnog dijaloga sa vlastima u Beogradu“, navodi ona.

Izvor: nova.rs, Foto: Linglong / Printscreen N1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top