NOVA GODINA U SENCI PANDEMIJE: Evropa prešla 100 miliona slučajeva koronavirusa!

Evropa je prevazišla 100 miliona slučajeva koronavirusa od početka pandemije pre skoro dve godine, prema podacima Centra za podatke o koronavirusu Univerziteta Džons Hopkins. Širom sveta, registrovano je blizu 290 miliona slučajeva.

Skoro pet miliona slučajeva u Evropi prijavljeno je u poslednjih sedam dana, dok je u 17 od 52 evropske zemlje ili teritorije postavljen rekord po broju novih slučajeva u jednom danu, zbog veoma zarazne varijante koronavirusa – omikrona, javila je francuska novinska agencija AFP u subotu.

Više od milion slučajeva je prijavljeno u Francuskoj, koja se pridružila Sjedinjenim Državama, Indiji, Brazilu, Britaniji i Rusiji kao šesta zemlja u kojoj je potvrđeno više od 10 miliona slučajeva od početka pandemije, javio je Rojters.

Ministarstvo zdravlja Indije prijavilo je 22.775 novih slučajeva koronavirusa u subotu, navodeći da omikron do sada čini oko 1.431 novi slučaj. Zdravstveni zvaničnici su, međutim, upozorili da stvaran broj slučajeva kovida u zemlji u velikoj meri nije dokumentovan.

Sidnej Morning Herald je u subotu objavio da je u australijskoj državi Nju Saut Vels tokom noći zabeležen “rekordan broj poziva hitnim službama”, koje su imale najprometniju noć u proteklih 126 godina, dok se omikron varijanta širi po svetu.

Inspektorka za hitne službe Nju Saut Velsa Kej Armstrong izjavila je telefonom za australijski dnevnik da su telefonski pozivi uključivali “uobičajene slučajeve za novogodišnju noć – nesreće, incidente izazvane alkoholom, ali povrh toga i kovid.”

Metju Tejlor, šef britanske Konfederacije Nacionalne zdravstvene službe, izjavio je da će omikron varijanta “testirati granice kapaciteta službe. Tejlor je takođe predvideo da će bolnice biti primorane da prave “teške izbore” zbog varijante.

Prema podacima Univerziteta Džons Hopkins, od početka pandemije prijavljeno je više od 289 miliona globalnih slučajeva kovida 19. Centar navodi da je do sada podeljeno 9,1 milijarda vakcina.

Izvor: Glas Amerike
Foto: Pexels

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top