LIDER MAĐARSKE OPOZICIJE: Imamo šansu da pobijedimo Orbana

Nakon 12 godina vladavine Viktora Orbana, opozicija je konačno shvatila da je jedini način da pobedimo njegovu stranku Fides zajednički kandidat koji će predvoditi opozicione partije u borbu, kaže za “Novu” Peter Marki-Zaj, čovek koji je odabran za taj zadatak.

Parlamentarni izbori u Mađarskoj biće održani na proleće, a po prvi put Orbanu će na crtu izaći samo jedan čovek, koji je izabran na primarnim izborima opozicije. Peter Marki-Zaj trenutno obavlja funkciju gradonačelnika malog grada na jugoistoku Mađarske, ima svega tri godine političkog iskustva i kao autsajder izlazi na crtu autoritarnom premijeru Viktoru Orbanu.

Za „Novu“ je govorio o tome kako je došlo do dugočekivanog ujedinjenja opozicije, i kako će se suočiti sa najvećim protivnikom – nepoštenom predizbornom trkom.

“Nakon 12 godina vladavine Viktora Orbana, opozicija je shvatila da je jedini način na koji možemo da pobedimo Fides jedan zajednički kandidat. Mislim da su svi svesni situacije u Mađarskoj i poteškoća sa kojima se suočavamo. Ovde nema slobode medija, ima pojedinih nezavisnih medija, ali su sve regionalne novine pod kontrolom Fidesa, kao i TV kanali. Prljave kampanje se vode protiv nas, a ponekada i kampanje pune mržnje protiv migranata, gej populacije i sličnih grupa. Izbori nisu fer, opozicija gotovo da nije imala šanse da se ujedini”, kaže lider mađarske opozicije.

Ujedinjenje je recept

Put do konačnog ujedinjenja, kako ističe Marki-Zaj, nije bio nimalo lak.

“Ja nisam karijerni političar, ali me je uvek zanimala politika. Uspeo sam da pobedim na izborima u mom rodnom gradu Hodmezovašarheli i tada se rodila ideja da bismo isto mogli da uradimo i na državnom nivou. Kada smo razgovarali o izborima, složio sam se da budem zajednički kandidat samo ako se sve partije opozicije ujedine i podrže me. Rekao sam svima – možemo da postavimo primer. Možemo da dokažemo da postoji recpet za rad protiv Fidesa, ako se ujedinimo”, poručuje kandidat opozicije za premijera Mađarske.

Posle određenog vremena, uspeo je da dobije podršku ostalih opozicionih partija, koje su pristale da opozicija organizuje takozvane primarne izbore – one koji će odlučiti jedinstvenog kandidata.

“Stranke su se složile da održimo primarne izbore. U prvom krugu je prošlo nas troje, a ja sam već imao veću podršku od Gergelja Karačonja, aktuelnog gradonačelnika Budimpešte. Karačonj i ja smo se složili da bi izbor Klare Dobrev, trećeg kandidata koji je prošao u prvom krugu, bio recept za katastrofu. Složili smo se da samo jedan od nas dvojice može biti predvodnik opozicije. On je na mene preusmerio podršku svojih glasača i sada predvodim tri partije u, nadam se, pobedu”, kaže Marki-Zaj.

Komromis oko najvažnijih pitanja

Iako se opozicija zvanično ujedinila, pojedini problemi su ostali. Partije se bore za svoje mesto u parlamentu i svako želi što veći broj glasova. Sve je to igra moći, kaže izabrani lider opozicije, koji je spreman da se uhvati u koštac sa nefer uslovima izborne trke.

“Ovog puta, imamo jednog kandidata i listu. Program još uvek nije potpuno usaglašen, ali dogovorili smo se za oko 90 odsto stvari. Našli smo kompromis oko najvažnijih pitanja, a sada smo pokrenuli novu kampanju za referendumska pitanja. Prvi put tokom 12 godina, čini se da imamo šanse da pobedimo Fides i Orbana”, kaže.

Najveća prepreka sa kojom se opozicija suočava su nejednake šanse i sredstva, što ne treba da čudi obzirom na režim koji je Viktor Orban godinama i s velikom pažnjom gradio.

“Finansijski, reklamno i na sve ostale načine mi smo u zaostatku. Fides ima neograničena finansijska sredstva i kontrolu nad reklamnim agenacijama. Imaju plaćene reklame na mnogim društvenim mrežama, 20 puta više vremena od opozicije. Svih šest opozicionih partija dobile su manje reklamnog prostora od Fidesa, toliko je sistem jednostran”, objašnjava on.

Drugačija kampanja

Uprkos mišljenju mnogih, Marki-Zaj kao konzervativni kandidat, uspeo je da situaciju preokrene u svoju korist i ostvari ono što su mnogi smatrali nezamislivim – da zasluži podršku onih koji nikako ne spadaju u njegovu ciljnu grupu – mladi, koji koriste društvene mreže, kao i marginalizovane grupe. Orbanov takmac je svestan da od njega ljudi to nisu očekivali, ali on nije običan konzervativac.

“Ispostavilo se da sam uspeo da dobijem podršku mladih zahvaljujući influenserima i jutjuberima. Pored toga, podržavaju me i konzervativci. Prednost toga što sam nezavisni kandidat je što privlačim mnoge grupe i bilo ko može da se identifikuje sa mnom. Privukli smo mnoge razočarane glasače Fidesa, a to je grupa u koju i ja spadam”, dodaje.

Kampanja koju vodi relativno je drugačija od onoga na šta su glasači navikli. Prisustvo u manjim gradovima i sredinama je od vitalnog značaja, ali pored toga neophodan je i faktor iznenađenja.

“Mi nemamo moć Fidesa i prisustvo u medijima, tako da moramo da budemo drugačiji i kreativni kako bismo došli do glasača. Morate da ih iznenadite, šokirate, i koristite neobične metode. To smo i uradili sa influenserima, pored toga potreban vam je gerila marketing i snažna kampanja od vrata do vrata. Mladi, neodlučni i razoračani glasači Fidesa su naša najbolja šansa”, zaključio je Marki-Zaj.

Izvor: nova.rs, Foto: Viktor Orban i Peter Marki Zaj Foto: Aris Oikonomou / AFP / Profimedia, Monasse Thierry/ANDBZ/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top