KURTI ODBIO BORELJA: Srbi na KiM neće moći da glasaju na referendumu!

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Josep Borell (Žozep Borelj) zatražio od kosovskih da omoguċi glasanje lokalnih Srba na referndumu o izmenama Ustava Srbije, koji je zakazan za 16. januar.

“Prikupljanje glasova u prošlosti se odvijalo uz pomoć OEBS-a. Ljudima treba omogućiti da ostvare svoje pravo glasa”, objavio je Borell na Twitteru.

Šef evropske diplomatije je potvrdio da je o ovom pitanju razgovarao sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučiċem.

Borellova rekacija dolazi nakon što je kosovski premijer saopštio da Srbi na Kosovu sa dvojnim državljanstvom mogu da glasaju na referendumu u Srbiji putem pošte ili u kancelariji za vezu u Prištini. Prema Kurtijevom rečima „referendum na suverenoj teritoriji druge države nije praksa koju prihvata nijedna demokratska država”.

Inače, Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo saopštila je 12. januara da je od ambasadora zemalja Kvinte, Brisela kao i specijalnog predstavniku Evropske Unije Miroslava Lajčaka zatražila da se na Kosovu omogući održavanje referenduma o izmenama Ustava Srbije.

Iz Kancelarije je navedeno da su uputili molbu diplomatama jer “Priština nije dala zeleno svetlo za sprovođenje referenduma na Kosovu”.

Kako se dodaje u saopštenju, Kancelarija za Kosovo uputila je zahtev i misiji OEBS-a na Kosovu, da sprovede referendum.

Građani Srbije se 16. januara 2022. godine izjašnjavaju o promenama Ustava koje se odnose na pravosuđe, a na koje se Srbija obavezala u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Izvor: Radio Slobodna Evropa
Foto: Printscreen YouTube / euronews

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top