KAO U ČASOPISU ‘VELIKA SRBIJA’: Vučić zastupa iste stavove kao devedesetih!

Srpski predsednik Aleksandar Vučić danas kako što je i 1995, kao bivši radikal, kada je pisao u časopisu „Velika Srbija“ zastupa gotovo iste stavove sa razlikom što je njegova retorika danas malo blaža.

Nekadašnja perjanica Srpske radikalne stranke u autorskim tekstovima, kritikujući Slobodana Miloševića, zamerao je ustrojstvo Ustavnog suda BiH, prenosi klix.ba.

Tako je Vučić 1995. u novembarskom izdanju časopisa „Velika Srbija“ u tekstu pod naslovom „Šešelj u Ohaju“, optuživao Miloševića da „ne ide u Dejton da pregovara, već da ispunjava beskrajne zahteve srpskih neprijatelja, Hrvata i muslimana i njihovih moćnih suverena sa Zapada“.

U tom trenutku mirovni pregovori u Dejtonu još su trajali, a Vučić je tada oštro kritikovao ustavna rešenja koja su dogovarana, naročito u kontekstu Ustavnog suda BiH, ali i Predsedništva, gde mu je smetao omer 2:1 (dva člana Predsedništva iz FBiH i jedan iz RS-a).

Kada je reč o Ustavnom sudu, Vučiću je smetala činjenica što će stranci biti deo te ustanove. „Pošto se odluke donose većinom glasova, u praksi bi bilo dovoljno da se samo jedan izabranik Evropskog suda priključi članovima izabranim u Federaciji pa da se donese presuda protiv interesa srpske strane. A sudu je, štaviše, dato pravo da doluluje koliko je neki pokušaj Srba iz Republike Srpske da formiraju konfederaciju sa Srbijom legalan“, pisao je Vučić u novembru 1995.

Sarajevski portal podseća na njegov nedavni intervjuu na RTS gde je opet „problematizovao Ustavni sud BiH“.

Tako je naveo da je Ustavni sud BiH osuzeo entitetu Republika Srpska „šume i poljoprivredno zemljište“ za koje, kao i Milorad Dodik, tvrdi da pripadaju RS-u. Naveo je da su mu predstavnici međunarodne zajednice kazali da je u pravu, ali da je potrebno šest meseci da se šume i poljoprivredno zemljište vrate u nadležnost RS-a.

Danas je, ukazuju, Milorad Dodik doslovno na istim stazama. Razlika je samo što on ne krivi Miloševića, već strance i Sarajevo da su „oteli nadležnosti RS-u“. U tom smislu Dodik se često poziva na tzv. „izvorni Dejton“ u delovima koji mu odgovaraju, a tamo gde mu stanje ne odgovara, onda govori o otimačini.

„U Predsedništvu se zalaže za tzv. legitimne predstavnike, a ne kako to piše, u za njega tako željenom izvornom Dejtonu, da se biraju dva člana iz FBiH i član Predsedništva iz RS-a. Suštinski, Dodik Dejton vidi kao švedski sto i poslužuje se onim što mu odgovara, a što mu ne ide u prilog, zanemaruje ili izvrće činjenice“, piše portal.

Podsećaju da je Vučić je i početkom 2020. napadao Ustavni sud BiH, nazivajući sudije Bošnjake muslimanima, govoreći da strane sudije trebaju da odu.

„To je predviđeno za pet godina, a prošlo je 25 godina. Trebalo je da budu izabrane sudije, a ne da Makedonka i dvoje stranaca, zajedno s muslimanima, donose presudu da imovina predmet restitucije pripadne BiH, a ne RS-u“, kazao je Vučić.

I današnji susret Vučića i Dodika u Beogradu proteći će, ocenjuju, u žalbama kako je neko nekada oteo neke nadležnosti RS-u, zanemarujući činjenicu da su politički predstavnici iz tog entiteta aktivno učestvovali u izglasavanju svih državnih odluka. Vučić će, kako očekuju, poručiti da podržava integritet BiH, ali i integritet entiteta RS, ali jasno neće osuditi blokadu državnih institucija ili započeti proces povlačenja RS-a iz državnih institucija.

Izvor: Danas
Foto: Printscreen Instagram @buducnostsrbijeav

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top