VUČIĆ TRAŽIO OD DODIKA: Vratite Republiku Srpsku u u institucije BiH!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tražio je od Milorada Dodika, člana Predsedništva BiH da se političke snage iz Republike Srpske vrate u institucije BiH, navedeno je u saopštenju iz kabineta predsednika nakon današenjg sastanka Vučića i Dodika.

“Imajući u vidu težinu pozicije celokupnog srpskog naroda, a posebno neprimerene i nepravedne pritiske koji se provode protiv Republike Srpske i njenog rukovodstva, predsednik Vučić je zamolio predsednika Dodika i sve političke snage u Republici Srpskoj da učestvuju u radu zajedničkih institucija u BiH i na najbolji način štite interese srpskog naroda i RS”, navedeno je, između ostalog, u saopštenju.

Vučić je, kako se dodaje istakao da je svaka odluka na rukovodstvu RS, ali da i predsednika Dodika i sve političke predstavnike u RS moli da razmotre njegov predlog, jer je jasno da neki politički činioci koji suštinski ugrožavaju stabilnost celog regiona, neistinama i insinuacijama, krivicu pokušavaju da prebace na srpski narod i RS.

“Moja molba predsedniku Dodiku i svim političkim faktorima u RS nije zahtev da se sa bilo čim saglase, ili za bilo šta glasaju, naprotiv, moja molba je da sto gde treba da sede predstavnici RS ne bude prazan i da se na najbolji mogući način bore za interese entiteta i srpskog naroda”, naglasio je Vučić.

Predsednik Vučić je ponudio da predsedniku Dodiku i svim institucijama i političkim predstavnicima u Banjaluci obrazloži svoj predlog.

Dvojica sagovornika su, kako stoji, ocenili su da su mir i stabilnost od ključnog značaja za ceo region.

Dodik je istakao da se protiv Republike Srpske i srpskog naroda u BiH vodi besprizorna politička i medijska kampanja, ne samo u Sarajevu, “već i u brojnim zapadnim centrima moći”, a kao primer za to ukazao je na obeležavanje Dana Republike Srpske i “najbrutalnije uvrede koje su tim povodom usledile iz Sarajeva i iz usta mnogih zapadnih političara, a koji su običan događaj na kome su prisustvovale regularne i legalne policijske snage Republike Srpske predstavili kao pretnju miru, dok stvarno ugrožavanje mira od strane muslimanskih paravojnih jedinica, Zelenih beretki, i njihovo okupljanje u Sarajevu i Bužimu, nisu ni pomenuli”, saopšteno je.

Dodik je, prema navodima iz saopštenja, naglasio da je srpskom narodu gotovo nemoguće da se izbori za pravdu i dosledno provođenje Dejtonskog sporazuma zbog jednostranog i pristrasnog pristupa, pre svega Sjedinjenih Američkih Država.

Predsednik Vučić je ocenio da su sankcije SAD protiv Milorada Dodika i drugih zvaničnika Republike Srpske užasan presedan, te da jedino mogu da donesu katastrofalne posledice po razvoj odnosa između tri naroda i dva entiteta u BiH, ali i šire, u celom regionu.

“Sankcije su uvek donosile samo problem, a nikada rešenje”, dodao je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić i predsednik Dodik razgovarali su i o tome da Republika Srbija priprema značajnu finansijsku podršku Republici Srpskoj, te da će o tome timovi dvojice predsednika i dveju vlada ubrzati razgovore i u najskorijem roku obavestiti javnost.

Vučić i Dodik dogovorili su i održavanje velikog sabora Republike Srbije i Republike Srpske, uključujući i zajednički sastanak dveju vlada, za 27.januar, kada će se odlučivati o strateškim ekonomskim projektima i daljem unapređenju saradnje u svim oblastima između Republike Srbije i Republike Srpske.

Kriza u BiH traje od jula prošle godine nakon što je tadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice Valentin Incko nametnuo izmjne krivičnog zakona, prema kojem je u BiH kažnjivo negiranje utvrđenih ratnih zločina i veličanje osuđenih ratnih zločinaca, zbog čega su srpski predstavnici stupili u bojkot državnih institucija.

Skupština Republike Srpske je potome 10. decembra usvojila Deklaraciju kojom se nalaže Vladi da u roku od šest meseci pripremi novi Ustav tog tog entiteta, koji predviđa prenos nekih od nadležnosti države BiH na RS.

Regovala je i međunarodna zajednica uvodeći nove sankcije Miloradu Dodiku i i Alternativnoj televiziji iz Banjaluke zbog navodne povezanosti s njim.

Izvor: Euronews
Foto: Printscreen Instagram @buducnostsrbijeav

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top