VUČIĆ: Američke sankcije Dodiku će imati katastrofalne posledice u regionu!

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa srpskim članom Predsedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom, sa kojim je razgovarao o situaciji u regionu i aktuelnim političkim temama, saopšteno je iz Vučićevog kabineta.

Dodik je istakao da se protiv Republike Srpske i srpskog naroda u BiH vodi “besprizorna politička i medijska kampanja, ne samo u Sarajevu, već i u brojnim zapadnim centrima moći” i kao primer za to naveo proslavu Dana Republike Srpske 9. januara koja je “od strane Sarajeva i zapadnih političara predstavljena kao pretnja miru”, navodi se u saopštenju.

Dodik je naglasio da je “srpskom narodu gotovo nemoguće da se izbori za pravdu i dosledno provođenje Dejtonskog sporazuma zbog jednostranog i pristrasnog pristupa, pre svega Sjedinjenih Američkih Država.”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ocenio da su sankcije SAD protiv Milorada Dodika i drugih zvaničnika Republike Srpske “užasan presedan”, te da jedino mogu da “donesu katastrofalne posledice po razvoj odnosa između tri naroda i dva entiteta u BiH, ali i šire, u celom regionu”.

“Sankcije su uvek donosile samo problem, a nikada rešenje”, dodao je Vučić, piše u saopštenju.

Američki Sekretarijat za finansije uveo je sankcije Miloradu Dodiku zbog “koruptivnih aktivnosti i kontinuiranoj pretnji stabilnosti i celovitosti BiH”.

Vučić je, kako se navodi, zamolio Dodika i sve političke snage u Republici Srpskoj da učestvuju u radu institucija BiH i na taj način “zaštite interese srpskog naroda”, uz ocenu da je odluka na njima.

“Moja molba predsedniku Dodiku i svim političkim faktorima u RS nije zahtev da se sa bilo čim saglase, ili za bilo šta glasaju, naprotiv, moja molba je da sto gde treba da sede predstavnici RS ne bude prazan i da se na najbolji mogući način bore za interese entiteta i srpskog naroda”, naglasio je Vučić.

Vučić i Dodik dogovorili su i održavanje velikog sabora Republike Srbije i Republike Srpske, uključujući i zajednički sastanak dveju vlada, za 27.januar, kada će se odlučivati o strateškim ekonomskim projektima i daljem unapređenju saradnje u svim oblastima, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Glas Amerike
Foto: Printscreen Instagram @buducnostsrbijeav

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top