PRELIMINARNI REZULTATI REFERENDUMA U SRBIJI: Za promjenu ustava glasalo 60,48 posto izlaznika

Preliminarni rezultati pokazuju da su se građani Srbije na referendumu o promjeni Ustava izjasnili da su za promjene Ustava u oblasti pravosuđa, saopćio je predsjednik Aleksandar Vučić.

Prema njegovim riječima, za „da“ glasalo 60,48 posto građana koji su izašli na referendum.

U Srbiji su u 20 sati zatvorena glasačka mjesta na kojima su se građani Srbije izjašnjavali na referendumu o promjeni Ustava Srbije u oblasti pravosuđa.

Pravo glasa imalo je 6.510.323 građana. Građani su se na pitanje „Da li ste za potvrđivanje akta o promjeni Ustava Republike Srbije“ izjašnjavali zaokruživanjem odgovora „da“ ili „ne“. Ne postoji cenzus u pogledu izlaznosti kao uvjet da bi referendum uspio.

Nevažećih listića je bilo 1,01 odsto.

– Srbija je danas poslala pozitivnu sliku u svijet i vjerujem da ćemo uspjeti da u narednom periodu uradimo više za svoju zemlju po pitanju demokrtaizacije, nezavisnosti sudstva i samostalnosti tužilaca – rekao je Vučić.

Mislim da smo uradili dobru stvar za svoju zemlju, rekao je Vučić i zahvalio građanima koji su glasali i pokazali odgovornost da učestvuju u važnim procesima.

Nevladine organizacije koje su pratile proces saopćile su da su zabilježene manje nepravilnosti, među kojima je i nepoštovanje epidemioloških mjera. Policija je tokom dana saopćila da je uhapsila jednu osobu zbog razbijanja biračke kutije. Riječ je o bivšem poslaniku i desničaru Srđanu Nogi.

Promjena Ustava u oblasti pravosuđa jedna je od obaveza Srbije na putu ka Evropskoj uniji (EU). Uspjeh referenduma nije uvjetovan cenzusom, odnosno nije određen najmanji broj birača koji treba izaći na glasanje. Odluka donesena na referendumu je obavezujuća – promjena Ustava se usvaja ako je za nju glasala većina birača.

Referendum u Srbiji održao se na više od 8.000 glasačkih mjesta, na kojima građani inače glasaju na izborima.

Promjene se odnose na način izbora sudija i tužilaca kako bi se smanjio utjecaj politike u ovom procesu, to je ocjena vlasti u Srbiji čiji su poslanici u Skupštini izglasali promjene Ustava koje se trebaju potvrditi na referendumu.

Sudije i tužioce neće birati Skupština Srbije, kao što je to do sada bio slučaj, već Visoki savjet sudstva (VSS) i Visoki savjet tužilaca (VST). Mandat sudija i javnih tužilaca bit će stalan; od dolaska na funkciju do odlaska u penziju.

Smatra se da su Visoki savjet sudstva i Visoki savjet tužilaca nezavisni organi, koji osiguravaju i garantiraju nezavisnost pravosuđa.

S izmjenama Ustava, članovi Visokog savjeta sudstva i tužilaštva – po 11 u oba savjeta, bit će izabrani prema novoj proceduri.

Izvor: Agencije, Foto: Pixabay

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top