ARMINKA HELIĆ: Britanija kasni sa sankcijama Rusiji, Zapadni Balkan otvoreno podržava Moskvu!

Tokom rasprave britanskog parlamenta i izjave koja je usvojena zbog krize u Ukrajini te sve izvjesnijeg sukoba s Rusijom, baronesa Arminka Helić, članica Konzervativne stranke, naglasila je i ruski utjecaj u Bosni i Hercegovini.

Naime, Helić je, pozdravljajući izjavu britanskog parlamenta o potrebi jedinstvenog odgovora Rusiji zbog Ukrajine naglasila i bh. politički problem te je željela odgovore o stavu Zapada prema BiH.

“Osvježavajuće je vidjeti zapadno jedinstvo kada je riječ o odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta jednog saveznika (Ukrajina). Međutim, postoji još jedna zemlja koja je na vidiku Kremlja – Bosna i Hercegovina, gdje Rusi pokušavaju otvoriti još jedan front. Nažalost, u odgovoru nema istog jedinstva”, kritikovala je Helić.

Poručila je da Velika Britanija zaostaje za Sjedinjenim Američkim Državama kada je riječ o sankcijama. Također je otvoreno istakla kako ruske interese na Balkanu podržavaju Slovenija, Hrvatska i Mađarska.

“Zaostajemo za Sjedinjenim Državama u odgovoru primjenom sankcija, a naši evropski saveznici podijeljeni su po sredini, a neki, poput Hrvatske, Slovenije i Mađarske, otvoreno podržavaju ruske interese na Balkanu. Hoće li ministar reći ovom Domu kako možemo bolje sarađivati ​​s našim saveznicima i pokazati jedinstvo i u ovoj zemlji?”, istakla je Helić.

Na to je u ime ministarstva odbrane Velike Britanije odgovorila baronesa Annabel Goldie, kazavši da ta država situaciju na Balkanu shvata veoma ozbiljno.

“Redovno smo angažovani sa zemljama Zapadnog Balkana, ne samo s Bosnom i Hercegovinom, a s ovim zemljama imamo redovne ministarske angažmane. Trudimo se osigurati da podržavamo otpornost, pružamo obuku i savjete i trudimo se učiniti sve da podstaknemo sklad i stabilnost. Uvjeravam svoju plemenitu prijateljicu da postoji veoma bliska komunikacija s državama Zapadnog Balkana i to smatramo važnim, jer je to područje od strateškog značaja”, zaključila je baronesa Goldie.

Izvor: Klix.ba
Foto: Printscreen YouTube / Slobodna Bosna

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top