NIT LOGIKE, NIT KORISTI: Izrael razmatra potpuno ukidanje kovid sertifikata!

“Izrael bi trebalo da ukine svoj sistem zelenog kovid sertifikata”, izjavio je u utorak ministar finansija Izraela Avigdor Liberman, pošto je ta zemlja registrovala rekordnih 65.259 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

On je ovo izjavio nekoliko sati nakon što je zajedno sa premijerom Benetom i ministrom zdravlja Nitzanom Horovicem rekao da će više od 25 miliona antigenskih testova biti podeljeno Izraelcima u narednim danima.

„Nema medicinske i epidemiološke logike u zelenom sertiifkatu kao što se slažu mnogi stručnjaci“, napisao je Liberman na Tviteru.

“Ono što je tu je direktna šteta po privredu, svakodnevno funkcionisanje i pored toga, doprinosi stvaranju panike u javnosti. Radim sa svim stranama na eliminisanju zelenog sertifikata i očuvanju normalne rutine za sve nas”, istakao je ministar, prenosi Jerusalim post.

Prema nacrtu zelenog sertifikata, samo ljudi koji su vakcinisani, koji su preležali koronu ili su testirani negativno mogu da pristupe određenim aktivnostima i mestima, a u nekim slučajevima je zeleni sertifikat neophodan i za radno mesto.

Širenjem varijante omikron, broj infekcija i ponovnih infekcija je naglo porastao. Zdravstveni stručnjaci, uključujući i generalnog direktora Ministarstva zdravlja Načman Eša, rekli su da vakcinacija i oporavak i dalje nude odrađeni stepen zaštite, te da stoga sistem zelenog sertifikata treba zadržani na mestu.

Međutim, oni su takođe priznali da bi u nekom trenutku to pitanje moglo ponovo da se preispita. Ako bi zeleni sertifikat bio ukinut, to bi predstavljalo jednu od najdramatičnijih promena u načinu na koji je zemlja upravljala pandemijom. Ranije tokom jučerašnjeg dana, Eš je rekao da Izrael još nije video vrhunac omikron talasa korone.

“Verujem da će vrhunac nastupiti za nedelju dana ili više. Međutim, takođe vidimo da broj hospitalizacija i dalje raste, ali se povećanje usporava”, rekao je Eš.

U ponedeljak je bilo 65.259 novih slučajeva, a u nedelju 62.210. Eš se osvrnuo na odluku o skraćivanju karantina za zaražene osobe i nevakcinisane osobe koje su imale kontakt sa zaraženom osobom, sa sedam na pet dana sa negativnim antigenskim testom.

“Veliki broj verifikovanih slučajeva i izolacija veoma opterećuju privredu. Preduzeli smo nekoliko mera predostrožnosti koje će smanjiti rizike, kao što je test koji je potreban za izlazak iz karantina, dok do sada nije bilo potrebe za testiranjem. Ova pravila će pomoći da se smanji rizik da će osobe koje su dalje zarazne nakon petog dana napustiti karantin”, istakao je on.

Izvor: Nova.rs
Foto: Pexels

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top