DRAGAN ČOVIĆ: Čuvajte Republiku Srpsku

Lider HDZ-a Dragan Čović kazao je kako su međunarodni predstavnici u Neumu sugerirali i Bakiru Izetbegoviću da dođu u Narodnu skupštinu Republike Srpske i obrati se, a da je on donio odluku da to uradi nakon razgovora predstavnicima Hrvata. Poslanicima NSRS je poručio: “Čuvajte Republiku Srpsku”.

Istakao je kako je “procijenio je da je dobro doći ovdje i kazati riječi svima u Republici Srpskoj, ne samo jednoj strani s kojom možda bolje sarađuju”.

“Bilo je puno onih koji su me zamolili da dođem ovdje i kažem koju riječ u ime malobrojnih Hrvata, ali i puno onih koji su rekli da ni slučajno ne idem”, kazao je.

O pregovorima u Neumu

Naveo je kako na razgovorima u Neumu niko nije govorio o aktuelnoj političkoj vlasti već samo izbronom zakonu iako je svima jasno da BiH odavno nije pravna država i ne funkcionira izvršna ni zakonodavna vlast.

“Ono malo što funkcionira se pretvara u predstavljanje pojedinaca, bilo je Predsjedništvo, Vijeće ministara i sl. Pojedini ministri kada govore van BiH govore u svoje ime, a nikako onako kako je po Ustavu. Siguran sam da nemamo drugo izlaza nego tražiti zajednička rješenja kroz ovakve razgovore. To me je motiviralo da dođem, bez obzira na neugodnosti koje možete doživjeti”, rekao je Čović.

Različitosti u promišljanju o povijesti BiH su se prelile na strategije o budućnosti BiH, kaže Čović i dodaje da ništa nije nestalo od 1995. godine. Zahvalio se predstavnicima srpskog naroda što nisu učestvovali u pregovorima u Neumu i kazao da su pokazali mudrost.

“Zahvaljujem vam se jer ste dali šansu da se unutar FBiH pokuša naći dogovor pa ste rekli ‘šta god da se dogovorimo a ne tiče se RS da ćete ispoštovati’, a s druge strane svjesni činjenice da ne možemo dogovoriti, izbjegli ste element odgovornosti”, rekao je Čović.

“Građanska/unitarna država”

Potom je govorio o detaljima sastanka u Neumu i konstitutivnosti, ponavljajući stavove od ranije. Također, iznio je i stav Venecijanske komisije u kojem se govori “predstavnik Hrvatskog i drugih naroda”.

“Kada je bilo jasno da ovo pitanje nije pitanje diskriminacije, tada je bilo jasno da bošnjački predstavnici ne žele razgovarati. Jer osnovno načelo bilo brisati etničke odrednice iz preambule Ustava tri konstitutivna naroda. Dugoročno to bi značilo da svako za sebe odlučuje. Do kraja je došla još jedna dimenzija – snažno se uveo u igru četvrti narod Ostali. Kao rješenje se nudilo 4. član Predsjedništva. To bi podrazumijevalo brisanje konstitutivnih naroda i za Dom naroda i Predsjedništvo. Jasna je igra za građansku državu koju ste vi dobro prepoznali”, rekao je Čović.

Istakao je kako je Palmer prilikom početka svakog sastanka rekao da su tu da riješe probleme sva tri konstitutivna naroda.

Naveo je i to kako su naglasili da nisu koalicioni partner sa SDA.

“Kada ste slušali o separatizmu iz RS imali smo jasan stav – primarni pokušaj mijenjanja ustava na građanskom konceptu bez institucionalne rasprave jasan su put prema građanskoj unitarnoj BiH što može biti poticaj za separatizam s ciljem zaštite sebe. Ne smijemo pasti u zamku, izričaj rata neće nikada biti na dnevnom radu, barem tamo gdje ja zagovaram politiku, već na rješenju i razgovoru s druga dva naroda. Ali, nikada na logici biće 2:1”, rekao je Čović.

“Imperativ očuvati Ustav BiH”

Naveo je kako je imao uvijek dobre odnose sa svim kolegama i Tihićem i Šarovićem itd. Govoreći o odnosu s Izetbegovićem, kazao je da je s njima najviše sjedio jer sve što su se dogovarali bilo je ispunjeno, ali da se to promijenilo nakon sporazuma u Mostaru.

“Imperativ je očuvati Ustav BiH, prevažan je Anex 4. Dejtona. Mislim da je otvaranje pitanja Ustava krajnje rizično za sve odnose u BiH. Očuvati mir u BiH po svaku cijenu. Bolje satima i neracionalno pregovarati nego da brojimo žrtve”, rekao je Čović.

Potom je zaključio da “BiH može preživjeti isključivo kao zemlja tri konstitutivna naroda”.

“Čuvajte Republiku Srpsku. Toliko ste emocija iznijeli ovdje da vam svi mogu zavidjeti. Molim vas ostavite dovoljno otvorena vrata za druga dva konstitutivna naroda. RS ćete najbolje zaštiti braneći je u institucijama BiH”, poručio je.

Izvor: n1, Foto: NSRS

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top