NA HRT-u BURNO OKO IZBORNOG ZAKONA BIH: Hrvati prijete bojktom izbora!

U emisiji ‘Otvoreno’ na HRT-u e govorilo o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Gosti u studiju su bili savjetnik hrvatskog ministra vanjskih poslova za BiH Domagoj Knežević, ratni šef SIS-a Ivo Lučić, dok su iz Sarajeva govorili dužnosnik HDZ-a BiH Marinko Čavara i predsjednik NIP-a Elmedin Konaković te iz Banja Luke prof. Vlade Simović.

HDZ neće na sastanak koji sazove SDA

Konaković je u otvaranju emisije rekao kako pregovori nisu propali, ali u Neumu nisu uspjeli. On je dodao da nije jedino pitanje rješavanje izbora za Predsjedništvo BiH već da se radi o nizu pitanja koja treba riješiti, a koja se odnose na provođenje presuda Suda iz Strazbura.

– Moraćemo napraviti je hrabar iskorak, jer će biti mnogo teže ako se ne dogovorimo, smatra Konaković.

Konaković je rekao kako će se pokušati organizirati još jedan sastanak naredne sedmice te otkrio da je HDZ u Neumu poručio da se neće odazvati na sastanak ukoliko ga bude saznala SDA.

Lučić prijetio eskalacijom

Čuvara je poručio kako prvenstveno treba provesti presudu Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju, a tek ona presude Suda iz Strazbura.

– U BIH postoji unitarističko nastojanje koje hrani separatizam. Sva rješenja koja smo nudili nisu bila prihvatljiva od SDA i njihovih satelita, rekao je Čavara.

Savjetnik hrvatskog ministra Radmana je rekao da je najveći dobitak pregovora u Neumu to da je Venecijanska komisija potvrdila da je jedan od modela koji je ponudila hrvatska strana prihvatljiv i u skladu sa Ustavom i presudama.

– Nećemo pristati niti na jedno rješenje koje ne prihvati HNS u BiH, rekao je Knežević.

Ivo Lučić je poručio da je u BiH na sceni neustavnost.

– Zato ja nebi uopće iz hrvatske pozicije pregovarao o izmjenama Ustava, rekao je Lučić i dodao:

– Ne radi se ni o čemu građanskom, radi se o unitarnom modelu, pokušaju da se po istom obrascu kako je to radio Slobodan Milošević sredinom i krajem osamdesetih godina… A sjetimo se da je Radovan Karadžić 1990. i 1991. godine zagovarao građansku Jugoslaviju i građansku BiH, rekao je Lučić.

– Ako neko neće da se vrati ustavnosti onda će biti odgovoran za dalju eskalaciju, rekao je Lučić.

Odgovorio je Konaković.

Konaković je uzvratio rekavši da je “strašno” što radi Lučić uspoređujući neke procese u BiH s onim što su radili ratni zločinci te da a priori odbija te teze.

– Nije došlo ni do kakvog formiranja BiH, replicirao je Konaković savjetniku hrvatskog ministra i nastavio:

– Strašno je i ovo što govori Lučić i uspoređuje ovo što se radi sa nečim što su radili ratni zločinci. Nije tačno da je Bakir Izetbegović napustio pregovore. Vladate poluinformacijama i dezinformacijama. Mi smo hrabro otvorili pitanje izbora članova Predsjedništva BiH.

Konaković je rekao da bi se prema prijedlogu HDZ-a, npr. Jakob Finci morao deklarirati kao pripadnik jednog naroda.

Konaković je uzvratio rekavši da je “strašno” što radi Lučić uspoređujući neke procese u BiH s onim što su radili ratni zločinci te da a priori odbija te teze.

Poručio je i kako je konstitutivnost hrvatskoga naroda vrlo važna te da nikome ne pada na pamet da iz ustava briše hrvatski narod.

Čavara i Lučić o bojkotu izbora

Čavara je rekao da ne postoje uvjeti za izbore u oktobru jer nije rješeno pitanje popune Doma naroda u Federaciji BiH te poručio kako je CIK političko tijelo u kojem su Komšićevi savjetnici i da kao takvo ne može donijeti odluku.

– Nema kompromis o tome da mi damo nešto što nam je ranije ukradeno odlukom visokog predstavnika iz 2001. godine, rekao je Čavara.

Lučić je rekao da je moguće da se bojkotuju izbori.

– Probosanski blok, a ustvari probošnjački blok želi preuzeti sto posto vlastiu Federaciji i nekih 60 posto u BiH, za početak, rekao je Lučić.

Komšić nije neustavan

Konaković je odgovorio da se ne radi o bošnjačkim strankama.

– To su probosanske stranke. Ima još jedna teza, nije Komšić tražio brisanje konstitutivnosti, on se zalaže za građansku državu. Njegov izbor nije neustavan. Da je neustavan onda bi se neko od vas obratio Ustavnom sudu, rekao je Konaković.

On je rekao da se Venecijanska komisija nije složila sa prijedlogom HDZ-a jer nije uzimao u obzir jednaku vrijednost glasa.

– Iz Hrvatske su stizale strašne prema nama. Da smo teroristi, od bivše predsjednice, aktuelni predsjednik govori o nekakvim sapunima, rekao je Konaković.

– Svi zagovaraju građansku državu, svi Bošnjaci. Sad se pokušava naći izgovor kako zbog blokada u FBiH trebali isključiti iz političkog života. Ja vjerujem da možemo BiH izgraditi na temelju konstitutivnih naroda, rekao je Čavara.

Uslijedila je otvorena prijetnja Ive Lučić koji je najprije rekao kako svaki nacionalizam pokušava stvoriti nacionalnu državu i usporedio Bošnjačke težnje sa velikosprskim prije rata.

– Ako se pokuša izbaciti Hrvate iz vlasti onda će Bošnjaci zaista imati vlast samo na trećini teritorije, rekao je Lučić.

Izvor: vijesti.ba, Foto: Društvene mreže

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top