U TIŠINI, BEZ IKAKVOG SAOPŠTENJA: Odbačene prijave protiv Vučića i Vulina zbog veza sa Belivukom!

Krivična prijava podneta protiv predsednika Aleksandra Vučića i ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina zbog veze sa klanom Veljka Belivuka, odbačena je u Tužilaštvu za organizovani kriminal, a predmet je arhiviran, objavio je beogradski advokat Ivan Ninić koji je na uvid zatražio odluku o odbačaju prijave ali mu to tužilaštvo nije dozvolilo.

Potpredsednik Srpske napredne stranke i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i član Pokreta socijalista Đorđe Komlenski podneli su u avgustu krivične prijave protiv predsednika Vučića i ministra Vulina kako bi se ispitale navodne veze sa kriminalnom grupom Veljka Belivuka.

„Kako bi građani i u sudskom postupku jasno videli sve dokaze, ko laže, zašto to čini, sve pipke ove mafijaške hobotnice, spregu ovog monstruoznog kriminalnog klana sa raznim političkim i drugim centrima moći, nakon čega će celokupnoj javnosti biti nedvosmisleno jasno zašto im je svima sve vreme zajednička meta predsednik Vučić“, navela je ranije Srpska napredne stranka u saopštenju tada.

Prethodno je predsednik najavio da će krivične prijave on i Vulin podneti sami protiv sebe, međutim po svemu sudeći, očigledno je da im je neko skrenuo pažnju da takav postupak ne bi bio zakonit, te su tu obavezu na sebe preuzeli Vučević i Komlenski. Ipak, tu se predsednikova odavno poznata predstava nije završila, pa je najavljivao da je spreman za famozni poligraf, čime smo ponovo „preživeli“ još jednu interpretaciju drame koju smo već videli sa slučajem „Jovanjica“.

Međutim, poligrafa nije bilo, a građani, kako je to najavljivao SNS, zapravo sada ne mogu videti ništa, jer Tužilaštvo za organizovani kriminal smatra da informacija nije od javnog značaja. Kada je advokat Ivan Ninić zatražio pitanja na odgovor da li je doneta odluka po krivičnoj prijavi i kopiju odluke tužilaštva kojom je rešeno po prijavi i broj predmeta, naišao je na zatvorena vrata.

„Cilj krivične prijave je očigledno bio da se stavi tačka na veze Belivuka sa državnim strukturama i da se više ta tema ne otvara u javnosti, a ukoliko se opet zatalasa, da predstavnici vlasti imaju alibi da kažu da je tužilaštvo to koje je utvrdilo da su Belivuk i Miljković sve lagali. Optuženi u korist svoje odbrane imaju pravo i da lažu, ali je zadatak tužioca da ozbiljno i sistematski pristupi ovom predmetu i istraži koje konekcije je jedan takav kriminalni klan imao i održavao sa političkim strukturama u državi. Misterija je da li su ponovo saslušani Miljković i Belivuk i svi drugi akteri iz javnog života koje su oni spomenuli u svojim iskazima“, kaže Ninić za list „Nova“.

Tragikomično je, kaže, da se tužilaštvo nije čak ni udostojilo da izda saopštenje o tome da je prijava odbačena.

„Vučić je sam obećavao da će tim povodom biti prikačen na poligraf, ali se to nije dogodilo. Do danas se da li je uopšte saslušan povodom navoda prijave koju je sam dizajnirao i od toga napravio politički performans. Ova vlast je ustanovila marketinšu praksu da sama sebe prijavljuje za krivična dela za koja istovremeno tvrde da nisu učinili, urušavajući tako kompletan krivično-pravi sistem i nezavisnost tužilaštva, koje svesno pristaje da simulira istražne radnje i da bude paravan i servis jedne uže grupe ljudu na vlasti. Dok se Vučić sprda sa institucijama i “bilduje” rejting na predmetu Belivuk, javnost i porodice žrtava do danas nemaju odgovor na ključno pitanje – da li su ubistva koja se stavljaju na teret tom klanu mogla da budu sprečena pravovremenom reakcijom države“, zaključuje Ninić.

Izvor: Nova.rs
Foto: Printscreen YouTube

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top