HAOS U KANADI: Otava izvan kontrole, demonstranata više od policije

Džim Votson, gradonačelnik Otave, glavnog grada Kanade proglasio je vanredno stanje kao odgovor na višenedeljne proteste vozača kamiona protiv obaveznog vakcinisanja i kovid-restrikcija.

Votson je rekao da je grad „potpuno izvan kontrole“ i da je demonstranata više od policije. Dodao je i da demonstrante predstavljaju prtenju po bezbednost građana.

Gradonačelnik nije precizirao kakve mere bi mogao da uvede, ali policija je juče objavila da bi akcije mogle da budu rigoroznije od onih do sada, što bi moglo da uključi i hapšenja onih koji pomažu demonstrantima.

“Jasno je da smo brojčano nadjačani i gubimo ovu bitku. Ovo se mora preokrenuti – moramo da vratimo naš grad“, rekao je Votson.

U saopštenju iz grada navodi se da proglašavanje vanrednog stanja “reflektuje ozbiljnu opasnost i pretnju bezbednosti građana zbog protesta i naglašava potrebu za podrškom pravosudnog sistema i ostalih nivoa vlasti”.

Podsetimo, u Kanadi danima traju protestkamiondžija i drugih nezadovoljnih građana koji su nazvani “Konvoj slobode”. Nastali su zbog zbog kovid mera koje uključuju i obaveznu vakcinaciju i karantin za kamiondžije koji prelaze granicu sa SAD, dok drugi žele da premijer Džastin Trudo bude sklonjen sa vlasti.

Demonstranti stoga danima blokiraju grad svojim vozilima i šatorima.

Sa druge strane, mnogi građani Otave izrazili su svoje nezadovoljstvo protestima. Žale se na kamione koji ometaju saobraćaj. Policija je saopštila da je zabrinuta jer je konvoj privukao krajnje desne i ekstremističke delove društva.

Pritužbe se kreću od kamiona koji rade u praznom hodu i ometanja saobraćaja, preko „improvizovanih drvenih konstrukcija u gradskim parkovima“, do gubitka prihoda i straha od uznemiravanja, pa čak i nasilja.

Objava vanrednog stanja je tek najnoviji u nizu pokušaja gradskih vlasti da stvore pritisak na demonstrante, ali i dalje nije jasno kako će sve završiti. Što se tiče organizatora, oni su obećali miran protest uz poštovanje zakona, ali poručuju da će “ostati koliko god bude potrebno”, prenosi Indeks.

Izvor: index.hr, Foto:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top