SLOM OBRAZOVNOG SISTEMA NA KOSOVU: 76 odsto učenika nepismeno, 20.000 nevažećih diploma

Predstavnik Organizacije za kvalitet obrazovanja Dibran Hodža je, na Međunarodni dan obrazovanja, upozorio da 76 odsto učenika na Kosovu ne zna da čita, a da je više od 20.000 nevažećih diploma zbog, kako navodi, prevara privatnih fakulteta.

On je naveo da su kosovski đaci zauzeli 76. mesto u PISA testiranju 2018. godine od ukupno 79 mesta. Pri tom, kako ističe, Ujedinjeni sindikat obrazovanja, nauke i kulture Kosova navodi da „nas je PISA prevarila i da PISA metodologija nije kompatibilna s našim nastavnim metodama”, prenosi portal Kosovo-online.

„U međuvremenu kompatibilno im je povećanje plata. Akademsko osoblje javnih univerziteta, 44 odsto njih u Prištini i 65 odsto u Prizrenu i Gnjilanu, ne opravdava akademske titule. Većina javnih univerziteta troši više od 50 odsto budžeta na plate i povećanje akademskog osoblja”, istakao je Hodža.

„Prema podacima Agencije za statistiku, imamo 95.335 studenata, koliko će njih naći posao?! Koliko njih je posvećeno promeni ove situacije?!”, naveo je Hodža, prenela je Beta.

Izvor: Klix.ba, Foto: Printscreen YouTube / TRT World

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top