EU SLUŽBA ZA VANJSKO DJELOVANJE: Sankcije Dodiku samo ako implementira svoje zakone

Evropska služba za vanjsko djelovanje (EEAS) pripremila je nacrt dokumenta kojim se razmatra pristup EU politike u Bosni i Hercegovini, a koji će se razmatrati na sjednici Vijeća EU za vanjske poslove 21. feburara.

U analizi dokumenta think tenk organizacije Democratization Policy Council sa sjedištem u Berlinu je istaknuto da autori zapravo štite politiku HDZ-a i SNSD-a.

Iz DPC-a ističu da dokument predstavlja prijedlog EEAS-a da se trenutni pristup i politika EU u BiH dodatno ojača, a koja zapravo nije dala nikakve rezultate, “bez ikakvog pitanja zašto je propala”.

“Opsesija EEAS-a reformom izbornog zakona je očigledna u cijelom dokumentu, to je prvo konkretno pitanje koje se pominje, uz neiskrenu i lažnu tvrdnju da je ‘od suštinske važnosti poboljšati funkcionalnost i dovesti zemlju naprijed na putu prema EU”, smatraju u DPC-u.

U nastavku tvrde da EEAS pokazuje očigledan manjak sposobnosti da pravilno analizira situaciju u BiH.

“Navedeni interesi EEAS-a za funkcionalnost države, borbu protiv korupcije itd. direktno su u suprotnosti s interesima uskog stranačkog kadra u smislu provođenja izborne reforme”, navodi se.

“EU je još jednom propustila priliku da iskreno razmotri političku situaciju, što jasno pokazuje opsesija EEAS-a reformom izbornog zakona”, stoji u nastavku.

Dodaju da je dokument zamišljen da djeluje kao sedativ državama članicama, od kojih sve veći broj priznaje da je pogoršanje situacije u BiH direktan rezultat dugotrajnog neuspjeha politike EU.

U dokumentu su Srbija i Turska spomenute kao konstruktivan faktor, dok je zanemareno da Zagreb, kako tvrdi DPC agresivno štiti lidera HDZ-a Dragana Čovića. Upravo suprotno, ističu iz DPC-a, stav EEAS pomaže politici Čovića i Dodika da pokušaju blokirati izbore.

“Napori EU imaju za cilj pacifikaciju po svaku cijenu, uključujući davanje koncesija onima koji ugrožavaju mir i integritet BiH i dostojanstvo naroda”, navodi se.

Iz DPC-a ističu da su u prijedlogu EEAS-a, koji navodno teži jačanju demokratije u BiH, potpuno zanemarani ono koji su pokazali da im je u interesu građansko društvo i država, kao naprimjer apelanti koji su dobili presude Evropskog suda za ljudska prava ili oni koji su davali konstruktivne prijedloge za izboru reformu (Naša stranka).

Naglašavaju da je poziv na dijalog u državnim institucijama o pitanjima koja “potpiruju” političke tenzije direktan alibi i pokriće Dodiku za otimanje državne imovine, odnosno ono što će BiH učiniti zemljom bez teritorija.

“U slučaju da unilateralno preuzimanje nadležnosti državi od entiteta Republika Srpska bude implementirano, onda individualne restriktivne mjere trebaju biti razmotrene na osnovu ove odluke Vijeća (zamrzavanje imovine/zabrana putovanja fizičkim i pravnim licima)”, stoji u prijedlogu nacrta dokumenta Vijeću EU za vanjske poslove.

U tom kontekstu iz DPC-a ističu da EEAS jasno pokazuje da je spremna razmotriti sankcije Dodiku samo ako on bude implementirao nezakonite odluke.

Također, u prijedlogu dokumenta umanjuje se rizik od sukoba, citirajući predstavnike misije EUFOR-a te nastoje pomoći Dodiku da dobije koncesije, predsjedniku SNSD-a koji se imenom uopće i ne spominje.

“Države članice imaju odgovornost prema vlastitim građanima da se direktno suoče sa zajedničkim neuspjehom EU u BiH, umjesto da budu zavedene samoopravdavajućim i intelektualno neiskrenim podneskom EEAS-a”, stoji u zaključku DPC-a.

Izvor: Klix.ba, Foto: Milorad Dodik / Printscreen YouTube / WorldsApaRT

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top