KREMLJ: Odustajanje Ukrajine od NATO-a bi značajno doprineo deeskalaciji krize

Kremlj je u ponedjeljak rekao da ne smatra komentare izaslanika Kijeva u Londonu kao signal za zvaničnu promjenu stava Ukrajine o želji da se pridruži NATO-u, ali je rekao da bi značajno pomogao u rješavanju sigurnosne zabrinutosti Rusije ako Kijev to učini i odustane od namjere da postane članica alijanse.

Ukrajinski ambasador u Britaniji u ponedjeljak je pojasnio ranije primjedbe o mogućem odustajanju od kandidature za članstvo u NATO-u, rekavši da bivša sovjetska republika neće preispitati svoj pokušaj pridruživanja vojnom savezu.

Ranije je ambasador rekao za BBC da bi Ukrajina mogla odustati od svoje kandidature za pridruživanje NATO-u kako bi izbjegla rat s Rusijom, javlja Reuters.

Ambasador Vadym Prystaiko rekao je za BBC da je Ukrajina spremna da bude “fleksibilna” u pogledu svog cilja da se pridruži atlantskom vojnom savezu, što je potez za koji je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da bi bio okidač za rat.

Ukrajina nije članica NATO-a, ali ima obećanje iz 2008. da će joj se na kraju dati prilika da se pridruži, korak koji bi doveo alijansu predvođenu SAD-om do granice Rusije.

Izvor: FENA, Foto: Vladimir Putin, Rusija, Ruska vojska / Printscreen YouTube / Military Update, Fox News

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top