NJEMAČKE SANKCIJE RUSIJI: Privremeno obustavljen gasovod Sjeverni tok 2

Savezni kancelar Njemačke Olaf Scholz saopćio je kako će ova država na određeni period obustaviti puštanje u rad gasovod Sjeverni tok 2 zbog posljednjih aktivnost Rusije na području istočne Ukrajine.

Prema pisanju njemačkih medija, Scholz je danas izjavio kako će zbog ruskog priznavanja Donjecka i Luganska odluka o certifikaciji rusko – njemačkog gasovoda biti stavljena na čekanje.

“Kao reakcija na ruske aktivnosti u Ukrajini, savezna vlada zaustavlja projekt gasovoda Sjeverni tok 2. Bez tog certifikata, Sjeverni tok 2 ne može početi s radom”, pojašnjavaju njemački mediji.

Projekt Sjeverni tok 2 od samog početka nije naišao na odobravanje zapadnih saveznika koji su ga smatrali kao projekt kojim Rusija nastoji širiti ekonomski i politički utjecaj u Evropi.

Posljednjih nekoliko mjeseci, nakon što je sukob na istoku Ukrajine ponovno eskalirao, mnogi zapadni zvaničnici su isticali kako blokada projekta Sjeverni tok 2 mora biti dio sankcija koje bi Zapad mogao iskoristiti protiv Rusije.

Iako je nova njemačka vlada s rezervom gledala na ideju o obustavi projekta, čini se kako su posljednje aktivnosti Rusije i priznanje Donjecka i Luganska kao nezavisnih teritorija natjerale saveznu njemačku vladu da ubrza proces donošenja sankcija unutar kojih će se očigledno naći i kontroverzni projekt Sjeverni tok 2.

Izvor: Klix.ba, Foto: Pixabay

1 thought on “NJEMAČKE SANKCIJE RUSIJI: Privremeno obustavljen gasovod Sjeverni tok 2”

  1. Dmitrij Medvedev, reagujući na ovu vest je tvitnuo:,, Evropljani, dobrodošli u vrli novi svet u kom ćete plaćati 2000 evra za kubik gasa”.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top