CINS i BIRN: Srbija izvezla rakete vredne 4,7 miliona evra Mjanmaru nakon puča

Srbija je izvezla rakete vredne 4,7 miliona evra Mjanmaru 2021. par dana nakon puča koji je doveo do civilnog rata u toj zemlji, a u mesecima krvavih obračuna koji su usledili Srbija je izdala još četiri dozvole za izvoz oružja, objavili su CINS i BIRN.

Ignorišući izveštaje o nasilju, ubistvima i kršenju ljudskih prava, Srbija je dozvolila da se trgovina oružjem sprovede i pored obaveze da vlast povuče izdate dozvole za izvoz oružja koje može biti korišćeno za kršenje ljudskih prava, prema istraživanju CINS i BIRN.

Dokumentacija srpskog Minstarstva trgovine i turizma pokazuje da je ukupno 2.524 nenavođene rakete kalibra 80mm izvezeno iz Srbije u Mjanmar u dve pošiljke: u januaru i februaru 2021. godine.

Oružje vrednosti 4,7 miliona evra je izvezla Jugoimport SDPR, srpska državna kompanija koja se bavi trgovinom naoružanja, vojne opreme i transfera tehnologije.

Prva pošiljka od 880 raketa je izvršena 23. januara, nedelju dana pre nego je mjanmarska vojska preuzela kontrolu nad državom, nakon izborne pobede Nacionalne lige za demokratiju (NLD) koju predvodi Aung San Su Ći.

Za sledeću pošiljku 1.664 raketa, Srbija je dala zeleno svetlo 8. februara, kada je puč izvršen u Mjanmaru i kada je zemlja klizila u nasilje, navodi se u istraživanju koje su sproveli Centar za istraživačko novinasrtvo Srbije (CINS), zajedno sa Balkanskom istraživačkom mrežom (BIRN), mjanmarskom organizacijom Myanmar Witness i holandskom organizacijom Lighthouse.

Izvor: N1
Foto: Printscreen YouTube / B A Y I N T N O U N G

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top