KAD SE ŽIVOT POIGRA: Baka rođena tokom opsade Lenjingrada sada umire u razorenom Harkovu! (VIDEO)

U opkoljenom gradu na istoku Ukrajine Harkovu živi 91-godišnja baka koja je preživela opsadu Lenjingrada u Drugom svetskom ratu. Naime, Alevtina Šermina se 1957. godine preselila u Harkov iz Rusije zajedno sa suprugom, koji je služio vojsku u Ukrajini.

Iako je preživela iscrpljujuću opsadu Lenjingrada, današnjeg Sankt Peterburga kada je bila devojčica, danas je prikovana za krevet zbog srčanih problema i ne može da napusti Harkov.

Njena snaja Natalija kaže da je pre ruske invazije Alevtina mogla da komunicira, ali sada skoro da i ne reaguje.

Ranije ove nedelje, eksplozija je pogodila dvorište zgrade u kojoj žive i raznela prozore do trećeg sprata. Kako kaže, i oni bi želeli da odu, ali ne mogu da pronađu sredstva zbog toga što je Alevtina nepokretna.

Štaviše, Natalija nije u mogućnosti ni da je odvede u improvizovano podrumsko sklonište kada se začuje zvuk sirena za vazdušnu opasnost.

“Osećam nadljudski bes zbog činjenice da je Alevtina započela svoj život u Lenjingradu pod opsadom kao devojčica gde je gladovala i živela u hladnoći, a sada završava svoj život u sličnim okolnostima”, rekla je ona.

Natalija je inače lekar u porodilištu u Harkovu i svakog dana pešači na posao 10 kilometara jer javni prevoz nije dostupan. Samo trećina lekara je ostala u bolnici, a ostali su se evakuisali.

Izvor: Euronews
Foto: Printscreen Euronews Video Platforma

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top