MILOŠ KOVIĆ ZAUSTAVLJEN NA GRANICI: Zabranjen mu ulazak u BiH!

Pripadnici Granične policije Bosne i Hercegovine (BiH) u subotu su na prelazu Vardište zabranili ulazak u BiH profesoru na Odjeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu Milošu Koviću, tvrdi sam Ković, dok se iz Granične policije ne oglašavaju povodom ove informacije.

Ković je izjavio za Srnu da mu je ulazak u BiH zabranjen oko 16 sati na osnovu rešenja koje je doneseno 28. februara, a koje je odbio da potpiše.

“Od mene je zatraženo da potpišem rešenje o zabrani ulaska u BiH koje nisu dali ni da pročitam. Pitao sam pripadnike Granične policije u čemu je moja krivica, ko je doneo tu odluku i na osnovu kojeg člana i kog zakona, ali odgovor nisam dobio”, kazao je Ković.

Ković je bio svedok odbrane na haškom suđenju bivšem komandantu Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću.

On je 2015. godine kao veštak odbrane za istorijski kontekst opisao rat u Bosni i Hercegovini kao građanski, tvrdeći da su se srpske snage VRS-a samo branile. On je porekao optužbe o cilju stvaranja Velike Srbije etničkim čišćenjem zauzetih teritorija i ukazivao na zločine drugih zaraćenih strana.

Ković je 2017. godine bio potpisnik takozvanog “Apela za odbranu Kosova i Metohije”, iza koga su, kako su tada objavili mediji u Srbiji, stali i neki od čelnika Srpske pravoslavne crkve (SPC). Dokument su sačinili i iza njega stali članovi Političkog saveta Demokratske stranke Srbije (DSS), partije sa čijeg se vrha 2014. godine povukao nekadašnji predsednik SR Jugoslavije i premijer Srbije Vojislav Koštunica. Ković je bio član tog Političkog savjeta DSS-a.

Ković je 2020. bio i aktivni učesnik protesta koje je SPC organzovala u Crnoj Gori u znak protesta zbog usvajanja “Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica”.

“Vi ste danas čuvari našeg kosovskog zaveta”, kazao je Ković pred okupljenima, među kojima je bilo i više stotina dece, na svetosavskom skupu u Budvi 28. januara 2020. Tada su sa bine upućivane i poruke da se u Crnoj Gori “brane i kosovske svetinje”.

Izvor: Radio Slobodna Evropa
Foto: Printscreen YouTube / SRPSKA RTV

1 thought on “MILOŠ KOVIĆ ZAUSTAVLJEN NA GRANICI: Zabranjen mu ulazak u BiH!”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top