ASANŽ SE OŽENIO U ZATVORU: Uzbunjivač na ceremoniji venčanja nosio kilt! (VIDEO)

U londonskom zatvoru Belmarš, Džulijan Asanž se, na neuobičajenoj ceremoniji, oženio Stelom Moris.

Stela Moris, koja je inače advokat, bila je u venčanici tokom skupa ispred zatvora.

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž (50) ostaje iza rešetaka u zatvoru visoke bezbednosti nakon što je tu prebačen iz ambasade Ekvadora.

Visoki sud u Londonu u decembru je inače usvojio žalbu Sjedinjenih Američkih Država u kojoj se traži da Asanž bude izručen SAD, kako bi se suočio sa krivičnim prijavama, uključujući optužbe za špijuniranje i zaveru za hakovanje vladinih računara.

Venčanicu za Stelu Moris, koja ima i veo, je dizajnirala Vivijen Vestvud, a posebno izvezene reči na njoj poput reči – vatrena, dodale su malo drame u celu priču. Vestvud je takođe dizajnirala kilt za mladoženju.

Na ceremoniji je bilo dozvoljeno prisustvo četiri zvanica i dva svedoka, kao i dva radnika obezbeđenja, rekla je mlada.

Gosti su morali da odu kada se ceremonija završi, a ljudi koji podržavaju Asanža i ovaj par, su se okupili ispred zatvora da proslave venčanje.

Par, koji ima dvoje dece, platiće troškove zatvorske ceremonije.

Morisova je izjavila: „Očigledno smo veoma uzbuđeni, iako su okolnosti veoma restriktivne. Svi gosti i svedoci moraju otići čim se ceremonija završi, iako će to biti pre nego što se završi uobičajeno vreme posete. Džulijan se raduje venčanju jer se ono konačno dešava, mnogo meseci nakon što smo prvi put uputili zahtev”.

„Sva venčanja u zatvorima moraju ispunjavati uslove navedene u politici zatvorske službe”, kratko je objasnio portparol nadležne zatvorske službe.

Fotografisanje zatvorskih venčanja obavlja zatvorsko osoblje, u skladu sa smernicama o „uspostavljenoj nacionalnoj politici fotografisanja zatvorenika”.

U izveštaju predstavnika zatvorskih službi se dodaje: „Relevantna politika jasno stavlja do znanja da guverner može da blokira fotografisanje, ako se veruje da će biti javno podeljene, što može da ugrozi bezbednost zatvora. Shodno tome, fotografije će snimiti zatvorsko osoblje”.

O svom izabraniku Morisova je ranije rekla da je „za razliku od bilo koga” koga je ikada srela, očarana njegovim „veoma intenzivnim pogledom”.

„Želeo je da zna odakle dolazim. Onog dana kada sam ga srela, razgovarali smo dva sata. Pričala sam mu o svom životu. Džulijan je drugačiji od bilo koga koga sam ikada srela. On je veoma direktan, privlačan, pametan, radoznao”, dodala je.

Prošle godine Asanž je dobio dozvolu da se venča, a samo nekoliko nedelja je ostalo do treće godišnjice od njegovog hapšenja.

Asanž nastavlja da se bori protiv odluke o njegovom izručenju Sjedinjenim Državama gde ga traže zbog navodne zavere za dobijanje i obelodanjivanje informacija o nacionalnoj odbrani nakon što je Vikiliks objavio stotine hiljada dokumenata koji su procureli u vezi sa ratovima u Avganistanu i Iraku.

Asanž je uvek negirao da je počinio nepravdu, i dobio je podršku za od organizacija za ljudska prava, kao i od novinarskih grupa širom sveta.

Pristalice osnivača Vikiliksa u januaru su se u znak podrške okupile ispred Belmarša u kome je tada Asanž provodio svoj hiljaditi dan u pritvoru. Asanžova verenica Stela Moris izjavila je tada da njegova deca od dve i četiri godine i nemaju drugo sećanje na oca sem onog u kome dane provodi u strogo čuvanom britanskom zatvoru.

Izvor: RTS
Foto: Printscreen Twitter @StellaMoris1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top