Američka ambasada oštro o Dodikovoj opstrukciji borbe protiv požara u Heregovini

Američka ambasada u BiH oštro je kritikovala srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji nije dao saglasnost za korištenje helikoptera Oružanih snaga BiH za gašenje požara u Hercegovini.

„Ignorisanje zahtjeva lokalnih vlasti za pomoć od izabranog zvaničnika, kada dođe do prirodne katastrofe, predstavlja nepoštovanje dužnosti. Lider postavlja bezbjednost građana kao svoj glavni prioritet“, saopštili su iz ambasade SAD u BiH.

Dodaje se da je „sramotan propust određenih izabranih zvaničnika da djeluju kako bi zaštitili živote i imovinu građana ugroženih šumskim požarima, koji trenutno pogađaju Bosnu i Hercegovinu“.

Dodik juče nije dao saglasnost za korištenje resursa Oružanih snaga BiH za gašenje požara na području opštine Prozor-Rama.

Članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić dali su saglasnost za angažovanje Oružanih snaga odmah po primanju urgencije od loklanih vlasti, ali Dodik nije dao saglasnost za to.

Da bi se helikopteri Oružanih snaga BiH angažovali potrebna je saglasnost sva tri člana Predsjedništva BiH.

Dodik je prošlog ljeta takođe odbijao da da saglasnost za angažovanje helikopterske jedinice Oružanih snaga BiH na gašenju požara u Hercegovini.

Izvor: Danas, Foto: Preokret arhiva

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top