EVROPA ODAHNULA: Putin se predomislio, ipak plaćanje gasa u evrima!

Ruski predsednik Vladimir Putin u odvojenim telefonskim razgovorima sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i premijerom Italije Marijom Dragim je pojasnio da će se od 1. aprila isporučeni ruski gas plaćati evrima Gasprom banci, koja nije pod sankcijama, a ona će ih konvertovati u rublje.

Kako je saopštila pres služba Kremlja, a preneo Sputnjik, procedura plaćanja je promenjena zbog toga što su članice Evropske unije, „kršeći norme međunarodnog prava“, zamrznule devizne rezerve Banke Rusije.

U saopštenju nemačke vlade ističe se da je Putin obavestio Šolca da će od 1. aprila isporuke gasa biti plaćane u rubljama i „istakao da se za evropske uvoznike ništa neće promeniti, s obzirom da će se računi plaćati u evrima i, kao i do sada, uplaćivati Gasprom banci kojoj nisu uvedene sankcije, a ona će ih konvertovati u rublje“.

Vlada u Berlinu navodi da je Šolc, “kako bi bolje razumeli proceduru plaćanja u rubljama”, od Putina tražio informacije u pisanoj formi, te da je dodao da ostaje na snazi odluka G7 o tome da se isporuka energenata plaća isključivo evrima i dolarima, što je i predviđeno ugovorima.

Ruski predsednik je, ističe se, slično objašnjenje pružio i italijanskom premijeru.

Putin je 23. marta je potpisao odluku da “neprijateljske zemlje” ubuduće gas plaćaju u rubljama.

Podsetimo, Šolc je ranije odbio pozive za zabranu uvoza ruskog gasa i nafte, kao deo paketa zapadnih sankcija Moskvi zbog invazije na Ukrajinu.

Upozorio je da bi takav potez mogao da ugrozi energetsku bezbednost Evrope i da je uvoz energenata iz Rusije trenutno od suštinskog značaja za svakodnevni život građana.

Izvor: Nova.rs
Foto: Printscreen YouTube / NBC News

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top