VELIKE NEPRAVILNOSTI NA IZBORIMA U SRBIJI: CESID upozorava na paralelne spiskove i druge prestupe!

Građani Srbije danas glasaju na predsedničkim i parlamentarnim izborima, kao i na beogradskim i izborima u 12 lokalnih samouprava, a pravo glasa ima viđe od 6,5 miliona građana. Birači mogu da glasaju na 8.267 biračkih mesta, od kojih je 29 u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija i 77 u inostranstvu. Prvi presek izlaznosti je u 10 sati i posle toga na svaka dva naredna sata. Prve preliminarne rezultate RIK će saopštiti 24 časa od zatvaranja biračkih mesta, u ponedeljak, 4. aprila, do 20 časova.

Do 10 sati CESID je uočio veći broj nepravilnosti piše u saopštenju.

Navodi se da je učestalo nepoštovanje procedura na većem broju biračkih mesta, kao i da je bilo propusta da se kontrolni listić ubaci u glasačku kutiju, na 3 biračka mesta.

Ubacivanje listića u pogrešne kutije, zabeleženo je na 27 biračkih mesta, a vođenje paralelne evidencije na 3 biračka mesta (dva u Novom Sadu, jedno u Subotici, ističe CESID.

U saopštenju se navodi da su greške u potpisivanju u izvode iz biračkog spiska, na 5 biračkih mesta, dok je porodično glasanje zabeleženo na osam biračkih mesta.

“Na po dva biračka mesta iz uzorka uočen je pokušaj uticanja na birače, narušavanje tajnosti glasanja (fotografisanjem ili snimanjem) i lakši incidenti zbog kojih je glasanje prekinuto na kratko”, piše CESID.

“Na jednom biračkom mestu je dozvoljeno glasanje licu koje nije upisano u izvod iz biračkog spiska, a na jednom je biraču dozvoljeno da glasa u ime člana porodice”, zaključuje se u izveštaju CESID-a.

Izvor: Nedeljnik.rs
Foto: Printscreen YouTube / Al Jazeera Balkans

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top