NOVI RUSKI KOMANDANT U UKRAJINI: Veteran borbe protiv Islamske države predvodi operaciju u Donbasu!

Rusija je reorganizovala komandu nad svojim operacijama u Ukrajini, i jedinicama će sada komandovati general Aleksandar Dvornikov, koji ima veliko iskustvo u borbenim operacijama u Siriji, tvrdi BBC.

Reorganizacija je sprovedena sa ciljem bolje komunikacije i kooperacije bataljonskih taktičkih grupa. Do sada su sve jedinice bile podređene svojim vojnim okruzima, što je ponekad znalo da dovede do konfuzije među ruskim jedinicama, posebno tokom napredovanja na početku specijalne operacije.

Od septembra 2015. do juna 2016. godine Dvornikov je bio komandant grupacije Oružanih snaga Ruske Federacije u Sirijskoj Arapskoj Republici. Za vreme njegovog komandovanja, avioni Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije izvršili su više od 9 hiljada letova, lansirali krstareće rakete iz Kaspijskog mora, uništili više od 200 postrojenja za proizvodnju i preradu nafte militanata.

Uz pomoć ruske avijacije, oslobođeno je više od 400 naselja i 10.000 kvadratnih kilometara sirijske teritorije. Oslobođena je Palmira, izvedena je ofanziva na istoku Alepa, ofanziva na Latakiju, bitka za Šeik Miskin i Deir ez-Zor.

Za iskazanu hrabrost i herojstvo u vršenju vojne dužnosti 2016. godine odlikovan je zvanjem Heroja Ruske Federacije. Predsednik Rusije Vladimir Putin je 17. marta 2016. godine uručio general-pukovniku Aleksandru Dvornikovu zlatnu zvezdu Heroja Ruske Federacije.

Rusija je fokus sa Kijeva prebacila na istok zemlje, u Donjecku oblast, gde je u toku opkoljavanje velike borbene grupe ukrajinskih vojnika, kojima preti potpuno uništenje.

Izvor: Novosti
Foto: Printscreen Twitter @KyivIndependent

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top