KREMLJ UVEO SANKCIJE BRITANIJI: Borisu Džonsonu i drugim zvaničnicima zabranjen ulazak u Rusiju!

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije zabranilo je ulazak u ovu državu premijeru Velike Britanije Borisu Johnsonu, ministrici vanjskih poslova Lizi Truss, ministru odbrane Benu Wallaceu i desetak drugih članova britanske vlade i političara.

Na listi osoba kojima je zabranjen ulazak u Rusiju nalaze se i bivša premijerka Theresa May te prva ministarka Škotske Nicola Sturgeon.

U saopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova stoji da je potez urađen zbog neprijateljskih akcija britanske vlade, posebno zbog uvođenja sankcija višim ruskim zvaničnicima. Također, dodali su da će lista uskoro biti i proširena.

Boris Johnson je među prvim stranim visokim zvaničnicima posjetio Kijev i održao sastanak sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim nakon što se ruska vojska povukla iz njegove okolice. Velika Britanija je jedna od država koja pruža najveću vojnu i materijalnu podršku Ukrajini u otporu ruskoj agresiji.

Rusija je već zabranila ulaz predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Joe Bidenu te drugim višim zvaničnicima vlade SAD-a, ali i nekim bivšim kao što je Hilary Clinton.

Izvor: Klix.ba
Foto: Printscreen YouTube / Evening Standard

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top