MILORAD DODIK: Ponosan sam na dobre odnose sa Putinom!

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da ima potpuno različitu poziciju od one koju ima predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji, kako je naveo, “pokušava da vodi neutralnu politiku u odnosima Rusije i Zapada”.

“Mogu da razumijem taj izbalansirani odnos i potrebu da se očuva stabilnost, razvoj Srbije i ostalo i da je to nemoguće uraditi bez saradnje sa svima. Meni su ovi sa Zapada zatvorili mogućnost da sarađujem – zatvorili su finansijska tržišta, u političkom smislu vrše pritiske, to je odmazda što oni radi prema Republici Srpskoj”, rekao je Dodik, prenosi Srna.

Velika Britanija objavila je 11. aprila da uvodi sankcije za Dodika i predsjednicu bh. entiteta Republika Srpska Željku Cvijanović zbog, kako je saopćeno, pokušaja da naruše legitimitet i funkcionalnost države BiH.

Sankcije uključuju zabranu putovanja i zamrzavanje imovine i prve su u okviru režima britanskih sankcija za BiH, navedeno je iz britanske vlade.

Dodik, koji je lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), vodeće partije u Republici Srpskoj, od 5. januara nalazi se i na proširenoj listi sankcija Sjedinjenih Američkih Država za djela korupcije i ugrožavanje BiH. I te sankcije podrazumijevaju blokiranje sveukupne imovine i prava na imovinu koja se nalazi u SAD ili ih posjeduje ili kontrolira državljanin SAD-a.

U intervjuu za ruski državni medij “Sputnjik”, koji je od 2. marta u Evropskoj uniji zabranjen, Dodik je naglasio da je ponosan na dobre odnose sa Rusijom i ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i da to ne krije ni “u ovom vremenu kada je jeres to reći”.

“I baš me briga šta će reći jedan Britanac ili neko ostrašćen kojem su, nakon što je opljačkao po Africi i Indokini, sada potrebni resursi Rusije za džabe. To je njihova ideja, ali ta ideja ne može da prođe”, rekao je.

Tvrdi i da nije protiv saradnje sa zemljama Zapada, ali da je “saradnja sa Rusima uvijek bila korektna, te da nikada nije bila nadmena”.

On ističe da mu je žao ljudi koji stradaju u Ukrajini i da su “ukrajinski i ruski narod bratski narodi”.

“Mi smo rekli da se u to nećemo miješati ni politički ni vojno. Nemojte od nas očekivati da se mi svrstavamo na jednu ili drugu stranu”, naveo je Dodik.

Dodik tvrdi da “BiH nije uvela sankcije Rusiji”. Kazao je da je tužio ambasadora BiH pri UN Svena Alkalaja, koji je, kako tvrdi, “samoinicijativno glasao u Vijeću sigurnosti UN”.

Dodik je, također, naveo da će, ako dobije poziv, ići na Paradu pobjede 9. maja u Moskvi.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, 24. februara, Milorad Dodik je bio protiv bilo kakvih sankcija Rusiji.

Smatrao je da BiH po tom pitanju treba ostati neutralna – iako je u obraćanju novinarima 28. februara rekao da “poštuje teritorijalni integritet svih članica UN, pa tako i Ukrajine”.

Druga dva člana Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović i Željko Komšić, osudili su rusku agresiju na Ukrajinu.

Ujedinjene nacije su 7. aprila donijele odluku da se Rusija treba isključiti iz Vijeća UN-a za ljudska prava (UNHRC) zbog izvještaja o zločinima počinjenim u oblastima Ukrajine koje je okupirala.

Devedeset i tri zemlje glasale su za taj potez, 24 protiv, a 58 je bilo uzdržano. Za isključivanje Rusije glasala je i Srbija, kao i BiH, Hrvatska, Crna Gora i Sjeverna Makedonija.

Izvor: Radio Slobodna Evropa
Foto: Printscreen YouTube Guardian News; Instagram @buducnostsrbijeav

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top