DODIK UBLAŽAVA STAVOVE: Odgađanje donošenja zakona o vojsci i porezima

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je proloniganje donošenja zakon u Narodnoj skupštini RS-a kojom se nadležnosti iz oblasti odbrane i poreza vraćaju s države na ovaj entitet.

On je rekao da Njemačka traži da se ponište zaključci koje je Republika Srpska donijela, a odnose se na suspendovanje ingerencija BiH kao što su vojska i indirektni porezi.

“Logika nalaže da zbog novih okolnosti te poslove prolongiramo za još šest mjeseci. Ne jurišamo nigdje, ali mogu da kažem da su svi dokumenti urađeni i spremni. Čeka se procedura, ali trenutak za to ćemo mi da odredimo”, rekao je Dodik.

On ukazuje da bi zbog konstelacije odnosa bilo glupo da “nekome bodu oči”.

“Oni sada ubrzavaju priču protiv Republike Srpske, računajući da su za vrijeme sukoba u Ukrajini za njih veoma povoljne okolnosti. Naša procjena je da sa nekim pitanjima treba malo sačekati, mada nas zbog toga prozivaju oni koji nisu smjeli ni učestvovati u donošenju djelimično sprovedenih zaključaka”, rekao je Dodik za Politiku.

Izjavio je da će Nijemcima biti dat rok od šest mjeseci za odluku o projektu Vjetroparka “Hrgud”, a ako ne budu htjeli da ga nastave, taj projekat će biti dat Kinezima.

“Njemačka je zabranila svojoj firmi da gradi Vjetropark ‘Hrgud’ u Republici Srpskoj. Znate li koliki red zemalja koje traže da grade vjetroparkove ili su spremne da ih kreditiraju? Izgubit ćemo kredite iz Njemačke, naći ćemo ih u Kini, zemlji koja je spremna na ekspanziju”, rekao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje da li očekuje sankcije od Njemačke, nakon Amerike i Velike Britanije, koja ga optužuje da je u dosluhu sa Moskvom, Dodik je rekao da služi isključivo Republici Srpskoj i srpskom narodu, te da bi bio protiv kada bi Moskva nešto preduzela ili tražila od RS-a bilo šta protiv srpskih interesa.

Dodik je rekao da će suspendovati sve britanske i njemačke projekte u Republici Srpskoj.

“Neka u Berlinu razmisle šta znači to što se parcijalno odnose prema entitetima. Možda nas baš oni takvom politikom dodatno dijele”, rekao je Dodik.

On navodi da primjećuje medijske i političke pripreme za eliminaciju Republike Srpske i ukazuje da bi “htjeli da BiH uvede sankcije Rusiji, koja je garant Dejtonskog sporazuma”.

“Predsjednik Rusije Vladimir Putin je uvijek govorio da poštuje Dejtonski sporazum i da može da nas podrži samo u okvirima tog sporazuma, nikako izvan njega. To znači da podršku Putina ne možemo imati u slučaju odvajanja”, istaknuo je Dodik.

Izvor: G.M./Klix; Foto: Arhiva

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top