Mariupolj odbija predaju, Ukrajina započinje pridruživanje EU

Ukrajina je obećala da će se njene snage „boriti do kraja“ u opkoljenom lučkom gradu Mariupolju, nakon što je istekao ruski ultimatum da se preostale ukrajinske trupe predaju, a sinoć je započelo i ukrajinsko pridruživanje Evropskoj uniji.

Moskva se bliži potpunoj kontroli nad gradom, što bi bio njen najveći uspeh otkako je izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru. Nemilosrdno bombardovanje i ulične borbe ostavile su veliki deo grada u ruinama, ubivši najmanje 21.000 ljudi prema ukrajinskim procenama.

„Grad još uvek nije pao“, rekao je premijer Denis Šmihal nekoliko sati nakon što je istekao rok koji je dala Moskva za predaju borcima koji su se sakrili i opkolili u prostranoj čeličani nalik tvrđavi.

„I dalje postoje naše vojne snage, naši vojnici. Zato će se boriti do kraja“, prenosi Gardijan.

Ukrajina počinje proces pridruživanja EU

Ukrajina je popunila upitnik koji će predstavljati polaznu osnovu za odlučivanje Evropske unije o njenom članstvu.

„Danas mogu da kažem da je ukrajinska strana završila dokument“, rekao je sinoć za ukrajinski javni servis Igor Žovkva, zamenik šefa kabineta predsednika Volodimira Zelenskog.

Evropska komisija će morati da izda preporuku o usklađenosti Ukrajine sa neophodnim kriterijumima za članstvo, dodao je on.

„Očekujemo da će preporuka… biti pozitivna, a onda će lopta biti na strani zemalja članica EU.“

Žovkva je dodao da Ukrajina očekuje da će steći status zemlje kandidata za pristupanje EU u junu tokom zakazanog sastanka Evropskog saveta.

Evropski savet će se sastati od 23. do 24. juna, prema rasporedu Saveta na njegovoj veb stranici.

„Dalje, moraćemo da započnemo pristupne pregovore. I kada održimo te razgovore, već možemo da govorimo o punopravnom članstvu Ukrajine u EU“, rekao je Žovkva

Izvor: Danas; Foto: arhiva

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top