PUTINOVA PORUKA EVROPI: Treba vam plin, ali mi se okrećemo ka istoku

Ruski predsjednik Vladimir Putin najavljuje da će Moskva preusmjeriti izvoz energenata na istok, a dok Evropa pokušava smanjiti energetski ruski oslonac Putin uzvraća da evropske nacije neće moći odmah odustati od ruskog plina, no čini se da ipak otvara vrata plaćanju plina u eurima.

Rusija isporučuje oko 40 posto prirodnog plina potrebnog EU-u, no zapadne sankcije zbog napada na Ukrajinu pogodile su njezin izvoz energije komplicirajući finansiranje i logistiku postojećih poslova.

Dok EU raspravlja hoće li uvesti sankcije na ruski plin i naftu, a države članice snalaze se kupujući energente po svijetu, Kremlj uspostavlja bliže veze s Kinom, najvećim svjetskim potrošačem energije, i drugim azijskim zemljama, piše Euractiv.

“Takozvani partneri iz neprijateljskih zemalja priznaju da se neće moći snaći bez ruskih energetskih resursa, uključujući, na primjer, prirodni plina”, rekao je Putin prošle sedmice na sjednici vlade i ocijenio da “u Evropi trenutno nema racionalne zamjene” za ruski plin.

Putin je također rekao da Evropa, najavljujući prekid isporuke energenata iz Rusije, diže cijene i destabilizira tržište. Dodao je da će Rusiji, koja proizvodi desetinu svjetske nafte i petinu plina, trebati nova infrastruktura za izvoz u Aziju.

Naložio je vladi da do 1. juna predstavi plan koji uključuje “širenje infrastrukture na zemlje Afrike, Latinske Amerike i Azijsko-pacifičke regije” te zatražio razmatranje uključivanja plinovoda Snaga Sibira i dalekoistočnog Sahalin-Habarovsk-Vladivostok, u ruski jedinstveni sistem snabdijevanja plinom.

Uključivanje tih ruta u širu mrežu moglo bi Rusiji teoretski omogućiti prebacivanje tokova plina iz Evrope u Aziju i obrnuto.

Rusija je krajem 2019. godine pokrenula plinovode sisteme za izvoz u Kinu, a u veljači je sklopila 30-godišnji ugovor za novi plinovod koji tek treba biti izgrađen.

Aludirajući na sankcije Zapada, Putin je također rekao da Rusija treba supstituirati uvoz opreme za proizvodnju nafte i plina.

Putin je također rekao da bi uloga nacionalnih valuta u izvoznim poslovima trebala porasti, usred planova Rusije da pređe na rublju za isporuku plina, uglavnom u Evropu.

Nastavak plaćanja u eurima?

Čini se, međutim, da je Rusija ipak otvorila vrata za nastavak plaćanja u eurima. Ta je zemlja, naime, doživjela nagli pad proizvodnje nafte, njezinog ključnog izvora prihoda, zbog poteškoća s plaćanjima. Vodeće svjetske trgovačke kuće planiraju smanjiti kupovinu sirove nafte i goriva od ruskih naftnih kompanija pod kontrolom države već 15. maja, kako bi izbjegli kršenje sankcija EU Rusiji.

Stoga je Putin, prema pisanju austrijske novinske agencije APA, rekao austrijskom kancelaru kancelaru Karlu Nehammeru da Austrija može i dalje ruski plin plaćati u eurima.

Putin je rekao “da je snabdijevanje plinom osigurana, da će Rusija isporučiti ugovorene količine i da se plaćanja mogu nastaviti u eurima”, rekao je Nehammer u intervjuu za njemačku novinsku agenciju DPA, a prenosi APA.

Evropska komisija pak ističe da se treba držati ugovora u kojima su kao valute plaćanja navedeni euro ili dolar.

Izvor: N1; Foto: Arhiva

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top