IZRAEL RAKETIRAO GAZU: Izbili sukobi u Jerusalimu!

Desetine maskiranih palestinskih demonstranata ušlo je rano jutros u džamiju Al-Aksa u Jerusalimu, zatvorilo vrata i počelo da baca kamenice i petarde, saopštila je izraelska policija.

Policajci su, kako je navedeno, pokušali da ih rasteraju koristeći “sredstva za rasturanje nereda”, ali nisu ulazili u džamiju u vreme pojačane napetosti nalik na onu koja je prethodila prošlogodišnjem ratu izmedju Izraela i Hamasa, vladajućeg u pojasu Gaze.

Palestinski zvaničnik iz muslimanske verske uprave Vakf (Waqf) rekao je da su velike policijske snage koristile šok bombe da rasteraju okupljene oko džamije i da su ispaljivale gumene metke na Palestince zabarikadirane u bogomolji.

Palestinski Crveni polumesec je saopštio da je 20 osoba povredjeno a da je jedna u kritičnom stanju.

Slični sukobi izbijali su tokom cele nedelje, a u prošlog petka nasilje je eskaliralo i povredjeno je više od 150 Palestinaca i tri izraelska policajca.

Palestinci optužuju izraelsku policiju da koristi prekomernu silu na svetom mestu i palestinske društvene mreže su pune video snimaka koji pokazuju da izraelske snage tuku, kako se čini, nenaoružane Palestince, uključujući žene.

Policija medjutim tvrdi da Palestinci podstiču nasilje i objavljuje svoje video snimke na kojima se vidi kako palestinski mladići bacaju kamenice i petarde na snage bezbednosti i kaže da oni skrnave sopstvenu svetinju i dovede druge u opasnost.

Sukobi su danas izbili nakon razmene vatre izmedju izraelskih vazduhoplovnih snaga i palestinskih ekstremista preko granice pojasa Gaze.

Asošiejted pres navodi da je to bio najveći prekogranični sukob od 11-dnevnog rata izmedju Hamasa, vladajućeg u Gazi i Izraela u maju prošle godine.

Izvor: Agencije
Foto: Printscreen YouTube / AP Archive

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top