SERGEJ NARIŠKIN: Poljska se sprema da anektira deo zapadne Ukrajine!

Direktor Spoljne obaveštajne službe Ruske Federacije Sergej Nariškin izneo je danas tvrdnje da Vašington i Varšava rade na planovima za uspostavljanje vojno-političke kontrole Poljske nad ‘istorijskim posedima’ u Ukrajini, piše RIA Novosti.

“Prema informacijama koje je dobila ruska Spoljna obaveštajna služba, Vašington i Varšava rade na planovima za uspostavljanje čvrste vojno-političke kontrole Poljske nad ‘svojim istorijskim posedima’ u Ukrajini”, rekao je Nariškin.

“Prva faza „ponovnog ujedinjenja” trebalo bi da bude ulazak poljskih trupa u zapadne regione zemlje pod sloganom njihove ‘zaštite od ruske agresije’. Trenutno se sa administracijom Džoa Bajdena razgovara o modalitetima predstojeće misije. Varšava još uvek nije uspela da se dogovori sa potencijalnim učesnicima u toj koaliciji istomišljenika”, tvrdi Nariškin.

On je rekao da „poljske specijalne službe traže predstavnike ukrajinske elite da formiraju ‘demokratsku’ protivtežu nacionalistima.”

“Prema proračunima poljske administracije, preventivna konsolidacija na zapadu Ukrajine dovešće do rascepa u zemlji. Istovremeno, Varšava će u suštini dobiti teritoriju na koju će ući ‘poljske mirovne snage’, tvrdi Nariškin.

Ni Poljska, Ukrajina ni Vašington se još uvek nisu oglasili po pitanju ovih tvrdnji Sergeja Nariškina, za koje šef ruskih obaveštajaca nije izneo dokaze.

Izvor: Standard
Foto: Printscreen YouTube / BBC News

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top