DODIK I CVIJANOVIĆ: RS je garant opstanka srpskog naroda u BiH!

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Donjoj Gradini da se srpski narod razlikuje od drugih naroda, jer nikada nije hteo da izgubi slobodu, ističući da bez države ne može da postoji sloboda za jedan narod.

“Zato je nastala Republika Srpska i drago nam je da vidimo sve moćniju i snažniju Srbiju, koja je centar bezbednosti, mira, razvoja”, kazao je Dodik obraćajući se na obeležavanju Dana sećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida u koncentracionom logoru Јasenovac i 77. godišnjice od poslednjeg proboja jasenovačkih logoraša.On je naglasio da je Donja Gradina danas “dolina tišine i ogromne tuge prema onome šta se tu desilo”, ističući da ima gadjenje “prema pokušajima da se rehabilitiju ustaški pozdravi”.

“Pobili ste nas samo zato što smo bili Srbi, pobili ste nas jer smo bili bolji ljudi od vas”, kazao je Dodik, dodavši da je saučesnik u zataškavanju zločina u Jasenovcu bila i “Titova komunistička vlast”.

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović navela je da su jedino u Jasenovcu postojali logori za decu, ocenivši da za ono što se dešavalo u Jasenovcu za vreme ustaške NDH “nije moguće pronaći odgovarajuće reči, jer ni moralna ni pravna terminologija ne mogu opisati monstruoznost dželata, niti bol i patnju njihovih žrtava”.

“One (žrtve) za nas nikada ne smeju da postanu broj niti hladna statistika… Ovo mesto, kao i genocid u Drugom svetskom ratu, duboko su urezani u ličnu i kolektivnu svest našeg naroda. I upravo na toj svesti stvorena je i odbranjena Republika Srpska”, istakla je Cvijanovićeva.

Prema njenim rečima, RS nije “formirana iz inata, prkosa ili hira, već iz nužne samoodbrane srpskog naroda koji nije dozvolio da mu se ponove genocid u Јasenovcu, Prebilovcima, Starom Brodu na Drini, Drakuliću, Garavicama i brojnim drugim stratištima”.

Cvijanovićeva je ocenila da su Republika Srpska i njene institucije i danas jedini garant opstanka našeg naroda na ovim prostorima, dodavši da je to “istorijski utemeljena i skupo plaćena lekcija”.

Dodala je da su zato očuvanje Republike Srpske, njenih institucija, imovine i ustavnih nadležnosti vitalni interesi od kojih se ni po koju cenu ne može i neć odustati.

“Ne postoje pritisci, ucene, pretnje niti sankcije koje nas mogu naterati da se odreknemo onoga što nam po Dejtonskom sporazumu pripada. Ni od koga unutar i van BiH ne očekujemo niti tražimo da se odrekne svoje slobode i zagarantovanih prava. Ništa drugo ne želimo ni za Republiku Srpsku”, kazala je predsednica RS.

U Donjoj Gradini danas su bili i ; predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Narodne skupštine Srbije Ivica Dačić, ministri u vladi Srbije Aleksandar Vulin i Darija Kisić Tepavčević, premijer RS Radovan Višković i delegacije vlade RS, srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH, ;predstavnici političkih stranaka iz RS, brojnih boračkih udruženja i žrtava rata, kao i veliki broj gradjana.

Tokom ceremnije održane su molitve za jasenovačke srpske, jevrejske i romske žrtve.

Rano ujutro 22. aprila 1945. godine poslednjih 600 zatvorenika krenulo je u proboj iz koncentracionog logora, u koji su ustaške vlasti zatvarale i u njemu ubijale ljude zbog njihove verske, nacionalne ili ideološke pripadnosti.

Sam proboj preživelo je stotinjak logoraša.

Koncentracioni logor Jasenovac postojao je 1.337 dana, a Javna ustanova spomen područje Jasenovac prikupila je imena i podatke za 83.145 ubijenih, medju kojima je najviše bilo Srba (47.627), Roma (16.173) i Jevreja (13.116).

Izvor: Agencije
Foto: Printscreen YouTube / Al Jazeera Balkans

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top