ČOVIĆ POZVAO PLENKOVIĆA I MILANOVIĆA: Pojačati pritisak u EU i NATO u vezi izbornog zakona BiH!

Predsjednik HNS-a i HDZ-a Dragan Čović sastao se s predsjednikom Vlade Hrvatske Andrejom Plenkovićem i predsjednikom te države Zoranom Milanovićem.

Čović je još jednom pozvao i Plenkovića i Milanovića da u sklopu međunarodnih asocijacija kojima pripadaju, EU i NATO savezu, ali i svih drugih, dodatno otvore pitanja i upozore na, kako se naglašava grubo i organizirano preglasavanje hrvatskog naroda u BiH dok za to još ima vremena.

Tokom jučerašnjeg dana razgovarali su o daljnjim izazovnim aktivnostima koje predstoje kao i o naporima za ostvarivanje ravnopravnosti Hrvata u BiH.

Predsjednik Čović se zahvalio premijeru Plenkoviću i Vladi RH na nemjerljivu doprinosu koji je ova Vlada uložila i ulaže u borbi za legitimnu zastupljenost konstitutivnih naroda, kontinuiranom zalaganju za ravnopravnost Hrvata i nastavak europskog puta ali i funkcinalniju BiH.

Prava konstitutivnih naroda u BiH se ne mogu dalje narušavati. Potrebno je odmah otkloniti diskriminacije i nejednakosti te osigurati jednakopravnost sva tri naroda kroz žurnu izbornu reformu koja će omogućiti legitimnu zastupljenost konstitutivnih naroda u BiH, navodi se u saopćenju.

Čović se sastao i sa predsjednikom RH Zoranom Milanovićem. Naglašena je potreba hitnog postizanja dogovora oko izborne reforme, na čemu će inzistirati sve institucije Republike Hrvatske. Mora se omogućiti legitimna zastupljenost konstitutivnih naroda, ali i funkcionalnost institucija u BiH, istaknuto je.

Izvor: Klix.ba
Foto: Printscreen YouTube / hdzbih tv

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top