MILANOVIĆ OTVORIO KARTE: Hrvati će ići na treći entitet, reći će da komadamo BiH! (VIDEO)

Predsjednik Zoran Milanović jučer je otkrio plan predsjednika Hrvatskog narodnog sabora (HNS) u BiH i HDZ-a Dragana Čovića o trećem entitetu. To je tzv. “Plan B” koji je spreman za realizaciju.

“Ovo su užasno ozbiljne stvari. Ovo ispada moja solo igra, a ja mogu ovako, mogu onako, ali Hrvati će na kraju ići na institucionalno povezivanje, praktički treći entitet. O tome se radi, to piše u tim dokumentima, ljudi su se za to spremili. To neće proći bez tenzija, to je plan B”, rekao je Milanović u Puli.

Na najavu da će staviti veto na samitu o ulasku Finske i Švedske u NATO dok se ne izmjeni Izborni zakon u BiH, Milanović je rekao da to ipak on ne može uraditi sam i da je potrebna zajednička odluka u Zagrebu, te ponovio šta sprema HNS na čijem čelu je Dragan Čović (HDZ).

“Upozoravam na potez koji sprema HNS, oni izlaze s rješenjem. To se čita iz saopćenja koje je tu mjesecima i jučer je ponovljeno. Idu na potez koji bi uspostavio posebnu vrstu samouprave koja će biti izvan postojećeg državno-pravnog poretka Bosne i Hercegovine. To je lukavo sročeno u okviru mogućnosti udruživanja i konsocijacijske demokratije u BiH. To čak nije protuustavno, ali opet ćemo imati reakcije da komadamo BiH i da smo šovinisti”, rekao je Milanović.

Podsjetimo, Dragan Čović je u pismu međunarodnim zvaničnicima nakon što je CIK raspisao izbore poručio:

“S obzirom na daljnji nastavak procesa ukidanja pariteta, ravnopravnosti i konstitutivnosti hrvatskoga naroda, Hrvatski narodni sabor će pristupiti realizaciji svih zaključaka s Izvanrednoga zasjedanja HNS-a u BiH od 19. veljače 2022. te pokrenuti sve pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju Bosne i Hercegovine na načelima federalizma i konsocijacijske demokracije, čime će se osigurati potpuna ustavna jednakopravnost hrvatskoga konstitutivnog naroda u BiH”, poručuje Dragan Čović u pismu upućenom brojnim dužnosnicima EU, SAD-a i tijela međunarodne zajednice.”

U prevedenom, Čović namjerava uspostaviti samoupravu koju bi birali Hrvati po ukusu HDZ-a. Takvu namjeru već su oštro osudili Evropska unija, OHR, kao i Američka i Britanska ambasada u BiH.

Izvor: Klix.ba
Foto: Printscreen YouTube / Kliks

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top