VIKTOR ORBAN: Mađarska ne može da podrži nove sankcije EU protiv Rusije!

Mađarska ne može podržati novi paket sankcija Evropske unije protiv Rusije u sadašnjem obliku, uključujući embargo na uvoz ruske sirove nafte, izjavio je u petak premijer Viktor Orban državnom radiju.

Orban je rekao da bi trenutni prijedlog Evropske komisije predstavljao “atomsku bombu” bačenu na mađarsku ekonomiju, dodajući da je Mađarska spremna pregovarati ako vidi novi prijedlog koji bi zadovoljio mađarske interese, prenosi Reuters.

Mađarska je ranije optužila Brisel da svojim planovima za uvođenje embarga na uvoz ruske nafte prijeti jedinstvu Evropske unije, tvrdeći da Budimpešta neće podržati prijedloge koji bi narušili njezinu energetsku sigurnost.

Orban je rekao predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen u pismu koje je objavio Financial Times da Mađarska nije u stanju podržati najnoviji plan sankcija EU-a “u njegovom sadašnjem obliku”.

“Ako Komisija insistira na usvajanju svog prijedloga, morat će snositi punu odgovornost za historijski neuspjeh tokom evropskih integracija”, rekao je Orban.

U toku su razgovori diplomata EU-a oko planova koje je Von der Leyen objavila ove sedmice za postupno ukidanje potpunog uvoza ruske sirove ili rafinirane nafte, kao dio planiranog šestog paketa sankcija Moskvi zbog invazije na Ukrajinu.

Izvor: N1
Foto: Printscreen YouTube / EU Debates | eudebates.tv

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top