MILANOVIĆ: Plenković jadnik od premijera, Izetbegoviću neko drži leđa!

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas da je ostvarivanje pretnji Hrvata u Bosni i Hercegovini da će proglasiti treći entitet ekstremna varijanta, ali da će uz “jadnika od premijera”, kako je nazvao Andreja Plenkovića, morati da je podrži.

On je ponovio da problem izbora u BiH, ako to bude potrebno, treba rešiti blokadom ulaska Švedske i Finske u NATO, za šta očekuje podršku Plenkovića, koji se još nije odazvao na Milanovićev poziv da održe sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, prenela je Hina.

“Ja samo čekam da on krene da sprovodi ono što ja govorim da treba, ja ću se maknuti istog trena. Njemu će tapšati u Livnu. Ali onda mu neće tapšati u Briselu, jer on mora tamo da ode i pokloni se”, izjavio je Milanović.

Hrvatskoj kao članici NATO i EU smeta i zabrinuta je zbog stanja u BiH, kaže Milanović i upozorava da ona sigurno može da izmakne kontroli.

To je, smatra, opravdani bezbednosni interes, te dodaje da “to preti u ovom trenutku više nego što Rusija preti Finskoj”.

Milanović je ranije kazao da treba blokirati ulazak dve nordijske zemlje u NATO ako se pre toga ne obavi reforma izbornog sistema u BiH i onemoguci brojnijim Bošnjacima da preglasaju Hrvate na izborima zakazanim za oktobar.

On se obrušio i na predsednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića kojeg je optužio za oholost zbog izjave da Plenković ima veze i prijatelje u Briselu pa sređuje dolazak visokih zvaničnika EU.

Milanović je naveo da Izetbegoviću “neko drži leđa” ako može da izjavi da ga “baš briga što dolazi predsednica Evropske komisije”.

“Prvo, Plenković nema veze u Briselu niti ja imam veze u Briselu, Plenković je premijer punopravne članice Evropske unije. Imamo status i taj status moramo koristiti i ja ću se žestoko svim institucionalnim sredstvima boriti da taj problem bude pred nosom, ali dovoljno izoštren svima u Evropi i svetu”, kazao je Milanović, dodajući da je sada prekasno za dolazak predsednice EK Ursule Fon der Lajen u BiH.

Izvor: Euronews.rs
Foto: Printscreen YouTube / Hrvatska radiotelevizija

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top