KOMŠIĆ POTVRDIO: Ponovo ću se kandidovati za Predsjedništvo BiH!

Sadašnji član Predsjedništva BiH Željko Komšić potvrdio je u subotu da će se na izborima u oktobru natjecati za još jedan mandat u državnom vrhu.

“Hoću, moram ići dalje, ne mogu sada stati”, kazao je Komšić gostujući na Face TV kada ga je novinar upitao hoće li se ponovo kandidirati.

U poslu kojim se odlučio baviti nema odustajanja pa “mora ići do kraja”, rekao je.

Najavio je da će biti kandidat svoje stranke Demokratska fronta (DF) a za sada ne zna hoće li uz njega biti još neka veća stranka.

“Sve one imaju svoje politike i moraju imati kandidate za najvažniju dužnost”, kazao je Komšić.

Komšić je rekao da ono što sada predsjednik HDZ-a Dragan Čović traži, a vezano za izmejnu Izbornog zakona, “nejednaku vrijednost glasa, to mu je dao Zlatko Lagumdžija 2012. godine”, rekao je Komšić.

Tri puta izabran u Predsjedništvo BiH

Za natjecanje ga motivira borba za politički koncept u BiH u kojemu će se ljudi prepoznavati kao pojedinci.

Komšić je do sada tri puta bio izabran u Predsjedništvo BiH kao kandidat iz reda Hrvata. Izborni zakon BiH dopušta mogućost dva uzastopna mandata u državnom vrhu i on sukladno tome ima pravo na ponovnu kandidaturu.

Upravo je njegov izbor u Predsjedništvo BiH bio povodom strankama okupljenima oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) da inzistiraju na izmjenama Izbornog zakona jer one tvrde kako su ga izabrali Bošnjaci, a ne Hrvati čije bi interese trebao predstavljati.

Izbori raspisani za 2. oktobar

Opći izbori u BiH raspisani su za 2. oktobar, a postojeći izborni zakon definira da se u Predsjedništvo BiH biraju po jedan Hrvat i Bošnjak iz Federacije BiH, te jedan Srbin iz Republike Srpske.

Evropski sud za ljudska prava kroz pet presuda utvrdio je da su te odredbe diskriminatorne jer aktivno i pasivno biračko pravo ograničavaju etničkom pripadnošću i mjestom prebivališta, a istodobno onemogućuju kandidiranje za Predsjedništvo BiH pripadnicima nacionalnih manjina i ostalih.

Izvor: N1
Foto: Printscreen YouTube / Federalna novinska agencija – FENA

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top