PLENKOVIĆ U POSETI KIJEVU: Dočekao ga Volodimir Zelenski!

Hrvatski premijer Andrej Plenković u nedjelju ujutro stigao je u Kijev gdje će održati sastanke s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, predsjednikom Vlade Denisom Šmihalom i predsjednikom Vrhovne Rade Ruslanom Stefančukom.

Uz Plenkovića je i ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman.

“Hrvatska zna kako je biti pod vojnom agresijom te nastavlja pružati političku, diplomatsku, finansijsku, humanitarnu, tehničku i svaku drugu moguću podršku Ukrajini, kao i pomoć u zbrinjavanju ukrajinskih izbjeglica. Na sastancima će ukrajinski državni vrh upoznati predsjednika Vlade s posljedicama razaranja uslijed ruskih napada, a razgovarat će se i o daljnjoj pomoći te nastavku europskog puta Ukrajine”, saopćeno je iz Vlade Hrvatske.

Posjet predsjednika Vlade Ukrajini odvija se uoči Dana Europe te je izraz solidarnosti i podrške ukrajinskim vlastima i prijateljskom ukrajinskom narodu, koji je žrtva brutalne ruske agresije.

Prije vojne invazije, predsjednik Vlade RH boravio je u službenom posjetu Ukrajini u decembru 2021., a sudjelovao je i na sastanku na vrhu Krimske platforme zajedno s liderima EU-a u augustu 2021. godine.

Predsjednika Vlade Plenkovića i ministra Grlića Radmana dočekala je ambasadorica Anica Djamić, koja se ovom prilikom vratila u Kijev, gdje će ostati i nastaviti voditi Ambasadu RH u Ukrajini.

Izvor: Klix.ba
Foto: Vlada RH

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top