NENAD KULAČIN: Vulin dobio dozvolu da udara po EU

Dobro poznati ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin promenio je način pojavljivanja u javnosti posle izbora. Iako je gotovo pa navikao građane Srbije da kada se probude ugledaju njegov lik na malim TV ekranima, poslednjih nedelja sa javnošću uglavnom komunicira putem saopštenja, piše Nenad Kulačin za Al Jazeera Balkans.

Iz nekog razloga, ta saopštenja zavređuju pažnju urednika srpskih medija, jer u Srbiji važi kao jedan od osnovnih postulata vladavine Srpske napredne stranke – što Vučić misli, to Vulin kaže. I naravno da se njegovim izjavama pridaje značaj. Usred Vučićeve borbe sa avetima sopstvene politike, Vulinu se eto daje na značaju i to tako što se njegove opservacije o EU, ratu u Ukrajini i uvođenju sankcija Rusiji guraju u prvi plan.

Sve je nekako počelo urnebesnom pričom o tome kako ga stranci ne žele ni živog, a kamoli kao ministra u novoj Vladi Srbije. On, kao “nepokolebljiv” borac za pravdu i pravo, nije po volji stranaca – vlada koja bi bila sastavljena u skladu sa interesima stranaca ne bi bila vlada čiji ja član želi da bude, poručio je posle izbora.

Posle svake priče o evropskom putu Srbije i sankcionisanju Rusije, poput zapete puške, Vulin bez odlaganja odmah obelodani u javnosti saopštenje koje u najmanju ruku liči na sva ona pisanija koje je svojevremeno mlađani Vučić pisao u ime Srpske radikalne stranke. Tako je saopštio da veruje da će Vučić da preispita proevropski put Srbije ukoliko EU nastavi sa pritiskom za uvođenje sankcija Rusiji. Prema njegovim rečima, nema boljeg načina da Srbija shvati da joj nije mesto u EU od politike poslanika Evropskog parlamenta i zato moli evroposlanike da je “ni slučajno ne promene i da nastave da vređaju i ucenjuju Srbe, da nastave da pokazuju koliko ne poznaju Srbe i koliko im i nije važno da ih upoznaju”.

Priprema nacije na neizbježno
Vulin je izjavio i da EU nema pravo da ucenjuje Srbiju da uvede sankcije Rusiji, jer su njene članice bombardovale Srbiju, i ujedno poručio Briselu da ne može EU da sedi na dve stolice i da traži da se Srbija uskladi sa njenom politikom, a u isto vreme da podržava Prištinu da bude član Saveta Evrope. Poslednja dešavanja sa masovnim lažnim dojavama o postavljenim bombama po svim mogućim institucijama i školama po Srbiji bila su, takođe, inspirativna po Vulina. On u tome vidi specijalni rat protiv Srbije zbog protivljenja Beograda da uradi neizbežno i uvede sankcije Rusiji.

I mogli bismo do sutra da citiramo izjave prvog policajca Srbije. Sve imaju isti narativ, uz pozivanje na političko jedinstvo srpskog sveta okupljenog oko jednog čoveka – Aleksandra Vučića. A, upravo je najzanimljivije da taj čovek, koji se, kako sam reče nedavno, svakodnevno bori sa raznim avetima ponavljajući da je jedini srpski put onaj koji vodi ka EU, nijednom nije ukorio svog ministra policije. Za razliku od Vulina, Vučić je javno, primera radi, kritikovao ministra poljoprivrede koji je izjavio da će “sve biti OK” u narednom periodu koje Vučić vidi kao vreme gladi i smrzavanja.

Očigledno je da Vulin i ovoga puta ima “amin” od svog poglavara i govori sve ono čega se Vučić ustručava. Činjenica je da se Vučić bori iz petnih žila da Srbija ne bude deo modernog sveta, ali ipak, na neki način kao da priprema naciju za neizbežno. Nećemo da uvodimo sankcije Rusiji sve dok ne budemo morali, glavna je poruka koju šalje ovih dana uz naglasak da Srbija mnogo trpi zbog zbog principijelnog stava. Zamislite, nekoliko holivudskih reditelja i glumaca nije došlo u Srbiju da snima filmove zato što Beograd ne uvodi sankcije Rusiji. To što u Ukrajini ginu neka deca i neki civili, koga to briga.

Sve veći pritisak na zvanični Beograd
I na sve to, Vučić je pre neki dan prvi put od 3. aprila javno rekao da njegova stranka ima većinu u parlamentu sa Socijalističkom partijom Srbije, što govori o tome da će da nastavi koaliciju sa Ivicom Dačićem koji važi za većeg ruskog čoveka i od samog predsednika Srbije. Vulinu je, dakle, širom otvorena kapija da iznosi svoje stavove koji su u direktnoj suprotnosti sa zvaničnom politikom predsednika Srbije, koji se pita za sve, pa i za uvođenje sankcija Rusiji. Čak se po beogradskim kladionicama i dalje najbolje kotira po pitanju budućeg ministra policije.

Koliko god to zvučalo logično, Srbija je i dalje daleko od toga da će se pridružiti EU po pitanju sankcija Rusiji. S druge strane, prosto je nemoguće biti za EU, a ne podržati zvaničnu politiku Brisela prema ratu u Ukrajini. Vučiću to, nekako, i dalje polazi za rukom, i u toj borbi koristi Vulina koji je maksimalno našpanovan na anti EU mod. Nema sumnje da će Vučić nastaviti da igra svoju igru i u narednom periodu. Zato i odlaže formiranje novih organa vlasti, a na osnovu rezultata izbora od 3. aprila.

Drugo je pitanje koliko će uspeti u tome, jer je očigledno da je pritisak na zvanični Beograd sve veći. Glavni je problem što je sva odluka upravo u rukama jednog čoveka. On to ni ne krije. A, to je isti onaj čovek koji nije “provalio” šta se dešava sa svetom kada je pao Berlinski zid. Sada mu je sigurno još mnogo teže da razume svet, jer pored sebe, kao desnu ruku ima Vulina.

Piše: Nenad Kulačin za Al Jazeera Balkans
Foto: Printscreen YouTube / MUP Republike Srbije

1 thought on “NENAD KULAČIN: Vulin dobio dozvolu da udara po EU”

  1. ,, To što u Ukrajini ginu neka deca i neki civili, koga to briga.”
    Ginula su neka deca i u Srbiji, Avganistanu, Iraku… Ginu i dan danas u Jemenu. Vrede li ta deca čemu, ljudska bedo? Kako te nije sramota da svoju političku agendu poturaš kao brigu o deci?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top