Vučićevi partneri pod sankcijama SAD i EU

Aleksandar Vučić i njegova Srpska napredna stranka će morati da se distanciraju od “tajkuna” i koalicionih partnera kakav je Bogoljub Karić, lider Pokreta Snaga Srbije, koji se našao na udaru sankcija EU zbog veza sa Lukašenkovim režimom u Belorusiji, “ukoliko se Srbija opredeli da je evropski put – naš glavni put”, ističe za Danas profesor emeritus i direktor Centra za evropske integracije FEFA.

Bogoljub Karić još jedan je u nizu biznismena i političara iz Srbije koji se našao na udaru međunarodne zajednice zbog veza sa režimom Aleksandra Lukašenka, predsednika Belorusije.

Profesor Crnobrnja ističe da je jedan od glavnih udaraca Zapada na Putinovu Rusiju zaplena imovine njegovih „tajkuna“ dodajući da su se i „mnogo rasniji primerci“ od Bogoljuba Karića našli na tom udarcu, te su ovakve mere očekivane.

Za politički život u Srbiji to će značiti nove pritiske za opredeljenje na strani Evrope ili Rusije, a Crnobrnja ukazuje da bi, ukoliko uskoro ne stane uz EU, predsednik Srbije Vučić mogao da nastavi „sa taktikom koja mu je sada omiljena, a to je pokušaj da jedini u svetu sedi na dve stolice“.

Savet EU usvojio je šesti paket ekonomskih i individualnih sankcija protiv Rusije i Belorusije, zbog ruske agresije na Ukrajinu, a na listi sankcija našla su se i imena iz Srbije među kojima je Bogoljub Karić.

Karić je na ovu listu dospeo zbog toga što je, kako se navodi u obrazloženju, „razvio mrežu preduzeća za poslovanje nekretninama u Belorusiji i mrežu kontakata sa porodicom Aleksandra Lukašenka“. Kao sporna navode se preduzeća u vlasništvu porodice Karić koja posluju u Belorusiji – Dana Holdings i Dana Astra, i projekat „Minsk world“ na kome su radili Lukašenko i preduzeća povezana sa Karićem.

Sam Bogoljub Karić odmah je odgovorio na ove mere tvrdeći da su „neosnovane“ kao i da će preduzeti mere za njihovo ukidanje.

Karić je za Kurir u subotu rekao da je dan pre toga stigao iz Nemačke u Beograd, ali da u EU nema nikakvu imovinu niti bankovne račune, te da je tek po povratku u Srbiju iz medija saznao sa sankcije i da je zatečen ovom odlukom Saveta EU.

„Ne znam zašto sam se našao na udaru Saveta EU. Nemam imovinu, nemam ništa na svoje ime. Sve sam prodao još u vreme prepoštenog Vojislava Koštunice“, rekao je biznismen dodajući je zbog tadašnje hajke na njega otišao u Rusiju ali je istakao i da „tamo“ on i njegova porodica nemaju više poslovnih aktivnosti. Karić je ranije rekao i da je projekat „Minsk world“ u Belorusiji, koji se pominje u vezi sa odlukom o sankcijama, završen pre dve godine.

„Zato sam i začuđen i iznenađen ovim sankcijama. Moj pravni tim će reagovati kako bi se utvrdilo šta je u pitanju i zašto je to urađeno“, istakao je Karić.

Karići su se zbog poslovanja u Belorusiji našli na listi sankcija i pre izbijanja rada u Ukrajini, kako od strane Evropske unije tako i Sjedinjenih Američkih Država.

U avgustu 2021. godine EU a zatim i SAD su stavile kompaniju Dana Holdings na crnu listu, zajedno sa Nebojšom Karićem, sinom Bogoljuba Karića koji je tada od strane vlasti SAD označen kao lice odgovorno za poslovanje kompanije.

Opširnije u tekstu Danasa.

Izvor: Danas; Foto: Arhiva

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top