SRĐAN PUHALO: “Jad Vašem” i bijeda Čovića

Istinski vjerujem da će obećanje koje „doktor“ Čović dao u Jad Vašemu i ispuniti, tj. da će u svojstvu predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH raditi na donošenju neobavezujuće radne definicije antisemitizma u BiH. On je majstor za sve što je neobavezujuće i radno, pa makar to bila i radna definicija antisemitizma

Elem, nedavno čitam kako je predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u službenoj posjeti Izraelu, gdje je iskoristio priliku posjetiti svjetski memorijalni centar Holokausta Jad Vašem.

„Tijekom posjeta, dr. Čović je sudjelovao u ceremoniji sjećanja i položio vijence u spomen na šest milijuna Židova ubijenih u Holokaustu. Odajući najdublje poštovanje, dr. Čović je potvrdio da će u svojstvu predsjedatelja Doma naroda raditi na donošenju neobavezujuće radne definicije antisemitizma u Bosni i Hercegovini“, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Prošle godine je Čović posjetio i Aušvic, gdje je takođe položio vijence i odao duboku počast žrtvama u ime svih u Bosni i Hercegovini.

Evo pokušavam da nađem podatak da li je Dragan Čović, od kada je postao prvi čovjek HDZ-a BiH, posjetio Jasenovac i ne mogu da nađem.

Ispravite me ako griješim.

Možda će naći vremena sada kada je Austrija zabranila okupljanje poštovalaca ustaša i njihovih zločina u Blajburgu, ali ko bi ga znao. Jer je u Blajburgu već bio i odavao počast poginulim pripadnicima ustaških jedinica u Drugom svjetskom ratu.

Zamislite u Jad Vašemu skrušenog Dragana Čovića dok mu se po Mostaru glasači šeću ulicama ustaških vitezova Mile Budaka, Jure Francetića, Lorković-Vokića, Ive Zelenike Tovarnika i Đure Spuževića – istaknutih vojnih i političkih dužnosnika NDH. Ljudi koji su sprovodili rasne zakone Nezavisne države Hrvatske i skoro iskorijenili Jevreje i Rome sa njene teritorije.

Zamislite u Jad Vašemu skrušenog Dragana Čovića dok mu mu se pred očima ukazuje ogromna kamena šahovnica sa prvim bijelim poljem iznad Širokog Brijega.

Zamislite u Jad Vašemu skrušenog Dragana Čovića dok mu kroz glavu prolaze scene iz filma Jasenovac- istina, čije je prikazivanje u Mostraru organizovao HNS – ne Hrvatki nogometni savez, već Hrvatski narodni sabor u kojem je Jasenovac prikazan kao stratište Hrvata i radni logor.

Zamislite u Jad Vašemu skrušenog Dragana Čovića dok mu u ušima odzvanja „za dom spremni!“na stadionu u Vitezu kada Thompson započinje Čavoglave.

Zamislite u Jad Vašemu skrušenog Dragana Čovića dok se prisjeća u kakvom je stanju Partizansko groblje u Mostaru, dok se uz pomoć HNS-a, ne Hrvatskog nogometnog saveza, već Hrvatskog narodnog sabora, nastoji izgraditi groblje na kojem bi jedni do drugih počivali hrvatski partizani i ustaše.

Prosto se čovjek zapita kako Dragan Čović izdrži toliki antifašizam i antisemitizam istovremeno?

Ja istinski vjerujem da će obećanje koje „doktor“ Čović dao u Jad Vašemu i ispuniti, tj. da će u svojstvu predsjedavajućeg Doma naroda raditi na donošenju neobavezujuće radne definicije antisemitizma u Bosni i Hercegovini.

On je majstor za sve što je neobavezujuće i radno, pa makar to bila i radna definicija antisemitizma.

Piše: Srđan Puhalo za InfoRadar
Foto: Printscreen YouTube / Klix.ba

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top