MARKO BAČANOVIĆ: Groblje Partizanskog groblja i mostarski zid

Sve je tu zapravo kristalno jasno i ne znam čemu čuđenje. Svako jutro koje tamo upravo na ovakav način ne osvane, istinski je kuriozitet. Da dođete do Partizanskog groblja, imate mogućnost da prošetate ulicama Kardinala Stepinca i Dr. Mile Budaka, a tu anamostrano i ulicom Francetića Jure, kao i inih srođenih im zlotvora. To je suštastveno i institucionalno zlo, i svako njegovo neviđenje samo je pustinjska opsjena.

U takvom svijetu, svastika i jeste pravo i jedino istinsko obilježje, a sa svijetom koji se s time olako i nehajno miri, ne može postojati pomirba. Mostar je (p)ostao mjesto u toj mjeri stonulo u blato da bi neka naizgled surova surealna krajnost izgradnje pet metara visokog zida između tamošnjih svjetova zapravo bila i najsuvisliji ishod, no sve to pod pretpostavkom da je ono što ostaje sa ove strane vrijedno spomena u kontekstu suštinske idejne suprotnosti i otpora onostranom užasu.

A nije…Partizansko groblje, metaforički, a možda i dorječno gledano, i jedini je preostali zid kojim je moj svijet Mostara, ali i moj cijeli svijet opasan i odijeljen od tamošnjih svjetova izrođenih od zla oca i još gore matere, ali i od mnogo širih svjetova, čijih su ovi mostarski tek uslovna refleksija.

Ja živim u tuđem demokratskom svijetu u kojem partizanska groblja i spomenici ne bivaju oštećeni, nego poput fatamorgane nestaju preko noći, tek u prefinjenijem maniru i pod krabuljom o restauraciji prostora. Nestanu da se ponovo pojave pa se kao ideološki nepoželjni ne pojave više nikada. Bojim se da je to ideologija sasvim jednaka mostarskoj i analogija po kojoj je taj grad možda tek pionirska vandalska tačka u novom poretku novog svijeta u kojem će se uskoro, bez imalo pretjerivanja, i Berlinski zid doimati kao civilizacijsko dobro…

Piše: Marko Bačanović za Preokret, Foto: Wikipedia

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top