TOMISLAV TOMIČIĆ: Džulijen Asanž je razapeti svjedok sumraka civilizacije

Julian Assange je žrtva perverzne civilizacije, koja kleči u svojim bogomoljama i moli svevišnje za vječni život, dok u isto vrijeme uništava vlastiti okoliš i u ime boga profita kolje ljude na svim meridijanima i paralelama. Njegov grijeh je što svoj talent i znanje nije upregnuo u kola takve civilizacije.

Živimo u distopiji, u strogo kontroliranom svijetu. Oni koji uspiju čovječanstvu ukazati makar samo na djelić neušminkane stvarnosti koja se krije pod talozima manipulacija izvezenih velikim riječima o slobodnom čovjeku i slobodnom svijetu mogu računati da će im život biti pretvoren u pakao. Julian Assange nije ubojica poput lidera takozvanog slobodnog svijeta, koji su pod različitim lažnim izgovorima poslali vojske da razaraju zemlje Bliskog istoka. Assange stanovništvu tih zemalja nije s neba isporučivao demokraciju u obliku stotina i stotina tona avionskih bombi. On je tek uspio pokazati kako funkcionira ubilački stroj zapadne civilizacije i zato je osuđen na propast.Zato ga je u četvrtak londonska policija izvukla iz ekvadorskog veleposlanstva i sad se sprema izručiti ga Sjedinjenim Američkim Državama, gdje ga čeka suđenje i izgledna dugogodišnja robija. Sudit će mu jer se usudio pokazati nam u čemu živimo. Julian Assange je slika i prilika Prometeja i zato će ga prikovati za stijenu i pustiti grabljivicama da mu kljuju utrobu.

Julian Assange je žrtva perverzne civilizacije, koja kleči u svojim bogomoljama i moli svevišnje za vječni život, dok u isto vrijeme uništava vlastiti okoliš i u ime boga profita kolje ljude na svim meridijanima i paralelama. Njegov grijeh je što svoj talent i znanje nije upregnuo u kola takve civilizacije, što bi ga bez sumnje učinilo bogatim i utjecajnim čovjekom. Taj čovjek je kamenovana savjest ovoga svijeta.

Prije dvanaest godina Assange je osnovao WikiLeaks, platformu koja je zviždačima omogućila da distribuiraju informacije o naravi nečovječnih režima, o njihovim »slobodnim demokratskim izborima« i vojskama koje ubijaju nevine ljude prema pravilima službe. U travnju 2010. godine (sjeća li se još netko?) putem te platforme objavljeni su jezivi videosnimci jednog američkog zračnog napada u kojem je ubijeno 18 iračkih civila. Putem WikiLeaksa objavljeni su i deseci tisuća dokumenata o ratu u Afganistanu, koji su također govorili o brojnim zločinima čije su žrtve bili nevini ljudi. Prije devet godina čitatelji američkog časopisa »Time« Julianu Assangeu dali su više od 300 tisuća glasova u izboru za osobu godine. Bio je to uvjerljivo najveći broj glasova koji je dobio netko od ponuđenih kandidata, ali titulu osobe godine uredništvo je dodijelilo drugom čovjeku – Marku Zuckerbergu, osnivaču Facebooka. Koliko je samo simbolike bilo u tom činu! Umjesto čovjeka koji je dokumentima razotkrio narav funkcioniranja takozvanog slobodnog svijeta, za osobu godine izabran je onaj koji podatke privatnih korisnika prodaje korporacijama, koji je svoju društvenu mrežu ustrojio kao aparat za praćenje, prisluškivanje i nadzor.

– Mi smo posljednja slobodna generacija. Došlo je vrijeme globalnog nadzora – rekao je Assange u jednom od svojih intervjua iz 2014. godine. Koliko je bio u pravu, toga smo danas manje više svi svjesni.

Kakvu cijenu treba platiti ako čovjek uspije dati makar djelomično uspješan otpor takvom svijetu – i to će nas naučiti Julian Assange. Naučit ćemo na njegovoj iskljuvanoj utrobi. Osnivača WikiLeaksa čeka suđenje. Izgledna je dugogodišnja zatvorska kazna. U međuvremenu će nam o njemu nastaviti govoriti kao o prljavom i nezahvalnom ekscentriku i silovatelju. Taj narativ već je uzeo maha za vrijeme njegovog boravka u ekvadorskom veleposlanstvu, gdje se sklonio pred odmazdom »slobodnoga svijeta«. Sustavna difamacija bila je artiljerijska priprema za ono što je imalo uslijediti, za njegovo uhićenje, i za ono što ga tek čeka. Filozof Slavoj Žižek o tome je govorio kao o »sistematskoj kampanji uništavanja ugleda«.

U vrijeme kad je osnivao WikiLeaks, Assange je vjerovao da je čovječanstvo na raskrižju. Govoreći o tome, imao je na umu mogućnosti moderne komunikacijske tehonologije, njezine zloupotrebe i posljedice koje će iz svega toga proizići. Danas je to raskrižje iza nas. Nema sumnje, svijet je krenuo stranputicom, o čemu danas svjedoči i Assangeovo uhićenje. Ostaje nam da slijedimo svoje vođe, da slijepo vjerujemo u njihove laži i čekamo nove spasitelje, za koje već imamo pripremljene križeve. Julianu Assangeu sudit će jer je svijetu pokazao djelić strašne istine. I budućim Prometejima će tako suditi. Ljude koji se u ovakvoj tmini usude nositi svjetlost čeka isključivo propast. Čovjek je krvoločan i poguban parazit na tijelu Zemlje. Bit će zgažen svako tko se usudi živjeti drugačije.

Piše: Tomislav Tomičić za Novi list, Foto: Društvene mreže

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top